Preview: Leicester City – Everton

15/08/2014 0 Od Riči

Everton vstoupí do Premier League 2014/15 na půdě natěšeného nováčka z Leicesteru a možná až bez tří hráčů optimální základní sestavy, realistickým pohledem by proto tři body vedly k výbornému startu.

Při srovnání soupisek působí Toffees silnějším dojmem než před rokem. Hostování opor z loňské sezóny se proměnilo přestup, a tak Gareth Barry a Romelu Lukaku mohou dál odvádět kvalitní výkony, hlavně u druhého jmenovaného lze na základě jeho potenciálu počítat se zlepšením. Střed zálohy vyztužil Muhamed Bešić a Christian Atsu nahradil dnes už v Seville hostujícího Gerarda Deulofea. Výkonnostní progres nastal u Johna Stonese a uvidíme, zda i u Shana Duffyho, obohaceného herní praxí z Yeovilu. K úplné spokojenosti chybí jenom jedna posila, schopná operovat v útočné záloze a na hrotu. Nebo se dokážou prosadit mladíci Conor McAleny a Chris Long?

Pochopitelně ale papírové předpoklady zápasy nevyhrávají, a tak Roberto Martínez bude muset minimálně zopakovat loňský rekordní zisk 72 bodů, pokud se chce přiblížit vysněné první čtyřce. Při prvním krůčku bude do poslední chvíle rozhodovat, jestli nasadí do úvodní jedenáctky dvojici Belgičanů a Seamuse Colemana. Kevin Mirallas a Romelu Lukaku se po čtvrtfinálové pouti na Mistrovství světa zapojili do letní přípravy mezi posledními a jejich fyzická připravenost nesplňuje nejvyšší kritéria, třebaže oba odehráli v úterý utkání za zavřenými dveřmi proti Sheffieldu Wednesday, na vítězství 4:1 se dvěma góly podílel Lukaku. Seamus Coleman si z prvního prázdninového testu proti Tranmere odnesl svalové zranění, jež neumožnilo nastoupit v dalších přípravných duelech včetně prohry 0:1 s Foxes v Thajsku.

Colemana by pravděpodobně nahradil Tony Hibbert, stálice v kabině vynechala podstatnou část minulé sezóny vinou zranění a letos se hodlá častěji ukazovat na hřišti. Méně očekávanou variantou činí přesun Johna Stonese z pozice stopera na kraj obrany, talentovaný Angličan se by však dostal do základní sestavy, z níž ho momentálně vytlačují zkušení Phil Jagielka a Sylvain Distin.

Před nepropustnou dvojicí v záloze Barry-McCarthy by se ideálně starala o kreativitu ofenzivní trojice Kevin Mirallas, Ross Barkley, Kevin Mirallas a v útoku o góly Romelu Lukaku. V případě výpadku belgického dua jsou připraveni Leon Osman a Steven Naismith.

Everton naposledy vycestoval na King Power Stadium, nebo-li chcete Filbert Way, před deseti lety v květnu. Hosty tehdy poslal do vedení Wayne Rooney, načež v létě přestoupil do Manchesteru United, a konečný stav 1:1 vystřelil v nastavení budoucí hráč Evertonu Marcus Bent. Do paměti se zapsalo vystoupení Duncana Fergusona, který po druhé žluté kartě přiškrtil Stefana Freunda a cestou do kabin si neodpustil zlostné gesto. Nyní klubová legenda stojí na lavičce trenérů a bude se snažit pomoct k tomu, aby se do těžkého dvojutkání na Goodison Parku s Arsenalem a Chelsea nešlo s prázdnou. Mimochodem ve zmíněné sezóně 2003/04 Everton skončil 17. a Leicester z 18. místa sestoupil.

3 500 Evertonians pocestuje do západního Midlands povzbudit svůj tým a netrpělivě vyhlíží úvodní hvizd. Roberto Martínez ovšem předem varuje před celkem manažera Nigela Pearsona: „Ze vzájemného souboje si uvědomuje, že čelíme týmu plného sebevědomí, víry a vítězné mentality, všechny tyto vlastnosti si osvojil během poslední dvou let, kdy se dopracoval k postupu.

„Určitě nic nepodceníme, budeme stát proti obrovské energii a nadšení. Nenecháme se překvapit a zaskočit, ač soupeř drží výhodu domácí prostředí a efektu nováčka z prvních kol.“

Šampión Championship se vrací do elitní anglické soutěže po deseti letech a rozhodně má předpoklady k udržení. Pearson je mužem na správném místě a opírá se o zajímavý kádr. Přes léto posílil následovně:  Leonardo Ulloa (Brighton) – rekordních £8m, Jack Barmby (Manchester United), Ben Frempah (Ross County), Ben Hamer (Charlton), Matthew Upson (Brighton), Louis Rowley (Manchester United), Marc Albrighton (Aston Villa) – všichni zdarma

Foxes se opírají o brankaře slavného jména, Kasper Schmeichel rozhodně zdědil kvality po otci. V útoku se popere o šanci fanoušek Evertonu David Nugent a v záloze hrozí nebezpečí od Riyada Mahreze. Šikovný Alžířan v jednom případě nasál atmosféru Mistrovství světa přímo z hrací plochy, jinak se chlubí slušnou technikou a rychlostí.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Poslední čtyři střetnutí dopadla remízou
• Leicester neporazil Everton v devíti pokusech od výhry 2:0 z roku 1998, na druhou stranu sedm z těchto devíti duelů dospělo do nerozhodného stavu.

Leicester City
• Příprava:
Ilkeston (v) 6:1, 2x Nugent, Morgan, Wood, Hopper, vlastní
Everton (n) 1:0, Taylor-Fletcher
Walsall (v) 2:3, Morgan, Nugent, Drinkwater
Preston NE (v) 1:1, Moore
MK Dons (v) 0:2, Nugent, Pearson
Rotherham United (v) 1:3, 2x Ulloa, Drinkwater
Werder Brémy (d) 1:0, Morgan
• nedosáhl na výhru v posledních pěti úvodních kolech Premier League (3 remízy, 2 prohry)
• minuloroční druhou anglickou ligu opanoval suverénním způsobem, na nejvyšší příčku se dostal na Boxing Day a už ji neopustil
• 102 nasbíranými body zlomil klubový rekord.

Everton
• Příprava:
Tranmere Rovers (v) 2:2, Naismith, Osman
Leicester (n) 0:1
Porto (d) 1:1, Naismith
Celta Vigo (n) 1:3, McGeady
SC Paderborn (v) 1:3, Long
• vyhrál tři z posledních 11 otevíracích ligových kol (1 remíza, 7 proher)
• v loňské Premier League obdržel 39 branek, lepší byli pouze Chelsea a Manchester City
• Leighton Baines (49) a Seamus Coleman (45) vytvořili v minulé sezóně nejvíce gólových šancí z obránců v Premier League.

Týmové novinky

Potíže s třísly nejspíše připraví Marca Albrightona o start, na seznamu marodů doplní Anthonyho Knockaerta, Matthewa Upsona  a Jamieho Vardyho.

LEI: Logan, Schmeichel, Smith, Bakayogo, De Laet, Konchesky, Moore, Morgan, Schlupp, Wasilewski, Albrighton (?), Drinkwater, Hammond, James, King, Mahrez, Hopper, Nugent, Taylor-Fletcher, Ulloa, Wood.

O stavu Colemana, Mirallase a Lukaka je informováno výše, Christian Atsu a jeho stav je rovněž otázný. Jiná posila Muhamed Bešić může debutovat. Dlouhodobě zranění Bryan Oviedo a Arouna Koné potřebují ještě minimálně měsíc do získaní stoprocentní kondice potřebné pro ostrá utkání.

EFC: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Coleman (?), Distin, Duffy, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Stones, Atsu (?), Barkley, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Long, Lukaku (?), McAleny, Mirallas (?), Naismith.

Co: Leicester City FC – Everton FC, 1. kolo Premier League
Kdy: 16. 08. 2014 od 16:00 SEČ
Kde: King Power Stadium, Leicester (kapacita: 32 262)
Rozhodčí: Mike Jones