Duffy odchází do Blackburnu Rovers

29/08/2014 0 Od Riči

Shane Duffy prohrál několikaletý boj o místo v sestavě Blues a na trvalý přestup ho získal Blackburn Rovers, suma za transakci se pohybuje kolem 1,5 milionu liber.

Dvaadvacetiletý střední obránce loňskou sezónu odváděl stabilní výkony za Yeovil Town, přestože Glovers sestoupil z Championshipu, a v červnu byl odměněn debutem v irském národním týmu. Před startem letní přípravy si vzal za cíl probojovat se do kádru Roberta Martíneze, absolvoval čtyři přátelské zápasy, ovšem ani to mu nestačilo na první tým, a proto si vybral angažmá v Blackburnu.

Rodák z County Derry opustil Severní Irsko v šestnácti letech, když se v listopadu roku 2008 se připojil k Evertonu a s chválou prošel všemi mládežnickými výběry od U16 až do U21. Během podzimu roku 2009 poprvé naskočil do prvního mužstva Evertonu, v Evropské lize proti AEK brzy po výkopu vystřídal zraněného Distina. O měsíc později proti BATE Borisov už nastoupil od první minuty. Tehdy patřil do reprezentace Severního Irska U21, rozhodl se ale pro změnu. Díky národnosti starých rodičů zakotvil v irské U21.

Osud s Duffym zahrál koncem ročníku 2009/10, během tréninkového kempu irského výběru utrpěl těžké zranění. Po na první pohled nevinné srážce s brankářem Adrianem Walshem si natrhnul játra a kvůli vážnému vnitřnímu krvácení musel být odvezen do dublinské nemocnice na okamžitou operaci. Chirurgický zákrok naštěstí dopadl úspěšně, přestože po převezení do nemocnice lékaři diagnostikovali ztrátu 3,6 litrů krve, tedy téměř dvě třetiny zásob v lidském těle. Vnitřní krvácení se navíc po roztržení hepatické tepny rozšířilo do břicha.

Po těžkém úrazu se 193 centimetrů vysoký fotbalista rychle rychle vrátit do tréninkového procesu, již za deset týdnů od operace nastoupil za rezervu k přátelskému střetnutí. Poté si střihl hostování v Burnley a velmi povedené ve Scunthorpe, aby na začátku roku 2012 ve svých čerstvých dvaceti letech při absenci stoperů Sylvaina Distina a Phila Jagielky poprvé okusil Premier League od úvodní minuty, stalo se tak při klání s Aston Villou.

I nadále však nedostával v prvním týmu šanci příliš, David Moyes sázel na zkušenější borce (Jagielka, Distin, Heitinga). Ani s příchodem Roberta Martíneze se situace nezměnila, ačkoliv zaujal na celoročním hostování v Yeovilu Town, připsal si 37 startů.