Eto’o podepsal s Blues

27/08/2014 0 Od Riči

Everton zkompletoval přestup páté letní posily, zkušený útočník Samuel Eto’o podepsal smlouvu na dva roky jako volný hráč poté, co mu v květnu vypršel kontrakt v Chelsea.

V minulé sezóně na Stamford Bridge zaznamenal 12 gólů a šest asistencí v 21 zápasech, jinak se třikrát radoval z výhry v Lize mistrů, vyzkoušel si angažmá ve Španělsku, Itálii a Rusku a nyní bude oblékat dres Evertonu s číslem pět.

Bývalý kanonýr Barcelony a Interu Milán podpisem stvrdil smlouvu do léta roku 2016 po absolvování zdravotní prohlídky na Finch Farm. Zkušenosti a kvality kamerunského reprezentanta jsou hlavní důvody uvíznutí v Martínezově hledáčku.

Otázkou bude, jak se dokáže Katalánec zkrotit Eto’ovo povýšené ego, které by mohlo narazit v rodinném prostředí EFC.

„Jsme velmi potěšení, podlé mého názoru Everton představuje pro Samuela ideální domov. Existuje mnoho důvodů, proč by to měl dokázat,“ prohlásil Roberto Martínez. Eto´o se může objevit v sestavě už v sobotním klání proti Chelsea, do něhož nesmí nastoupit Christian Atsu, protože z londýnského celku hostuje, a mimo hru se po zranění objevil rovněž Steven Pienaar.

Samotný fotbalista nešetřil chválou na svého nového bosse v oblasti taktického vyspělosti, též touží ihned zapadnout do kabiny: „Klub funguje coby velká rodina, v nejkratší možné době se toužím stát jejím dalším členem.“

Produkt akademie Realu Madrid, do Španělska se přesunul v patnácti letech, prorazil do vrcholového fotbalu během čtyř sezón v Mallorce, odkud ho v roce 2004 vykoupila Barcelona za €24m. V slavném katalánském týmu se prostřílel mezi útočnou elitu světa, celkově se za Blaugrana gólově prosadil 108x v 145 zápasech.

V roce 2009 putoval v rámci výměny za Zlatana Ibrahimoviće do milánského Interu, kde pokračoval v pravidelném zatěžování soupeřových kont, 33 branek v 67 vystoupeních ukazuje vysokou laťku umu schopného hrota. Následovalo působení v Rusku, když neodolal vábení peněz Sulejmana Karimova. Dva ročníky strávil v Anži Machačkale s další působivou statistikou 25 gólů v 53 utkáních. Loňské léto vyslyšel vábení Chelsea, kam zamířil na rok s cílem nahradit Romela Lukaka.

Eto’o rezignoval na národní výběr v roce 2013, jenže po chvilce si své rozhodnutí rozmyslel a zúčastnil se letošního Mistrovství světa v Brazílii, kde se Kamerunci prezentovali v hodně šedém světle i kvůli sporu s tamější fotbalovou asociací ohledně vyplácení odměn, v níž si vzal hlavní slovo kapitán Eto´o. Po šampionátu se nicméně kapitánské pásky vzdal a nad jeho další kapitolou v reprezentaci, z hlediska Evertonu je nejvíce zajímavá potenciální účast na lednovém Africkém pohár národů, se pouze spekuluje.