Everton – Chelsea 3:6

30/08/2014 0 Od Javor

Neschopnost bránit zapříčinila vysokou prohru v zápase, kdy oběma týmům šel výrazně lépe útok.

Everton k zápasu nastoupil v očekávané sestavě, jedinou změnou tedy bylo nahrazení Pienaara McGeadym na levé straně zálohy. Protože nemohl hrát Atsu, tak jeho místo na lavičce náhradníků zaujal Samuel Eto´o.

A začalo se zostra. Chelsea se ujala vedení hned ze svého prvního útoku v celém zápase. Fabregas poslal přihrávku mezi Distina s Bainesem, kteří pro tento účel vytvořili dálnici pro Diega Costu. Ten takové nabídky neodmíté a hosté vedli 1:0 už v 35. vteřině. Brzy bylo ještě hůře. Druhý útok=druhá branka. Ramires a Costa zakombinovali na levé straně velkého vápna Evertonu a druhý jmenovaný vyslal do šance Ivanoviče. Ten na dva doteky střelou po zemi ke vzdálenější tyči zavěsil. Ačkoliv téměř kompletní obrana domácích správně signalizovala ofsajd, tak branka byla uznána. To ještě neuběhla třetí minuta…

Domáci byli trochu otřeseni, ale přesto začali Chelsea tlačit. V deváté minutě byla Howardovi odpuštěná červená karta za chycení míče mimo velké vápno. Po čtvrthodině hry trefil hlavou břevno Lukaku a Distinova dorážka nebyla uznána kvůli ofsajdu. Krátce poté z otočky trefil Naismith těsně vedle. Toffees byli lehce aktivnějším týmem, ale Abramovičův tým si nenechal ujít jedinou příležitost k protútoku, takže diváci sledovali vyrovnané utkání.

A v 45. minutě se dočkal i Everton, McGeady přihrál doprava Colemanovi a jeho přesný centr využil ke snížení hlavou Mirallas, když se mu povedlo asi sedm metrů od brány předskočit Cahilla. Domáci tak i ve třetím ligovém utkání sezóny vstřelili branku v poslední minutě první půle.

Druhá perioda začala náporem Evertonu, ale jak už to tak bývá, když se jeden snaží vyrovnat, má druhý volné pole působnosti vepředu. Tak se stalo, že se Diego Costa (opět) dostal zoči voči Howardovi a ten musel pouze jednobrankovou ztrátu zachraňovat asi nejlepším brankářským zákrokem utkání, povedlo se mu vyrazit míč na roh. Z něj hlavičkoval do středy branky Terry, tentokrát vousatý Američan se zákrokem problém neměl. Následně se chvilku pošťuchovali Coleman a Costa, rozhodčí to vyřešil žlutou kartou pro španělského útočníka.

V 67. minutě Chelsea zvýšila na dvoubrankový náskok. Míč u levé postranní čáry přebral Hazard, bezproblémově obešel McCarthyho a jeho přihrávku srazil do brány nešťastným skluzem Coleman. Howard nechal u své tyče místo tak akorát na míč.. Americký brankář si hned po brance něco vyřizoval s Azpilicuetou a Costou, nakonec mu rozhodčí Moss udělil za tohle chování karetní napomenutí.

Odpověď byla tenokrát rychlá. Před McGeadym se obrana Chelsea rozestoupila jako Rudé moře před Mojžíšem a Naismith si krásně naběhl. Dostal přihrávku včas a šajtlí ke vzdálenější tyči nedal Courtoisovi šanci. Třetí branka pro skotského blonďáka ve třech zápasech. Sníženo tedy na 2:3. To byla poslední věc, kterou McGeady v tomhle zápase udělal, protože ho hned poté vystřídal Eto´o, který nastoupil ke svému prvnímu zápasu za Everton.

Chelsea si ale řekla, že vedení o dva góly se jí dneska líbí a opět se ho ujala o pět minut později. Matič dostal přihrávku kousek před velkým vápnem a jeho střela skončila po teči Jagielkovy kopačky u tyče – 2:4. Opět se střed obrany Evetonu nevyznamenal. Za další dvě minuty získali Toffees trestný kop a po Bainesově centru se trefil opět hlavou k tyči Eto´o. Byl na trávníku šest minut..

3:4 a brankový konec zápasu? Ale kdeže.. Tentokrát byl na řadě se zakončením Ramires po přihrávce Matiče, když se Chelsea podařilo překombinovat levou stranu obrany domácích. První branka soupeře, která se dá považovat za vypracovanou. Poslední šanci domácích v tomto zápase měl Mirallas, kdy po skutečně krásné kombinaci vyzkoušel střelou z první pozornost svého reprezentačního kolegy Courtoise, ale tomu se s pomocí tyče podařilo vytáhnout míč na roh.

V tomto zápase střídali v dresu Evertonu dva debutanti – Eto´o a Besič. Oba nezapomenou. Eto´o proto, že vstřelil branku, Besič proto, že ji zavinil. Jeho patičku vystihl Drogba,  přihrál Costovi, který šel sám na brankáře, udělal mu kličku a poslal míč do prázdné brány. Distin se svým skluzem přišel pozdě, což bylo charakteristické pro obranu týmu v modrých dresech v tomto zápase.

A protože posledních šest minut nastavení už gól nepřineslo, tak si Chelsea odváží z Goodison Parku tři body po výrazném vítězství o tři branky. Martinez tak má o reprezentační pauze nad čím přemýšlet, hlavně nad obranou.

Branky: 45. Kevin Mirallas, 69. Steven Naismith, 76. Samuel Eto’o – 1. a 90. Diego Costa, 3. Branislav Ivanović, 67. Seamus Coleman (vl.), 74. Nemanja Matić, 78. Ramires
ŽK: 69. Tim Howard – 56. Diego Costa, 65. Ramires, 82. Cesc Fàbregas
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Phil Jagielka, Sylvain Distin, Seamus Coleman, James McCarthy, Kevin Mirallas, Steven Naismith, Aiden McGeady (70. Samuel Eto’o), Gareth Barry, Romelu Lukaku (89. Muhamed Bešić)
Chelsea FC: Thibaut Courtois, Branislav Ivanović, Gary Cahill, John Terry, César Azpilicueta, Cesc Fàbregas (89. Didier Drogba), Ramires, Eden Hazard (83. Filipe Luís), Nemanja Matić, Willian (76. John Obi Mikel), Diego Costa
Rozhodčí: Jonathan Moss
Diváci: 39 402