Preview: Everton – Chelsea

30/08/2014 0 Od Riči

„Nevstoupíš dvakrát do téže řeky,“ praví české přísloví. Evertonians by však rádi nepsané pravidlo porušili, stejně jako před rokem doufají v první výhru v sezóně z domácího utkání proti Chelsea.

V loňské sezóně trvalo do čtvrtého kola, než si Roberto Martínez poprvé připsal do tabulky tři body. Vitálnímu výsledku 1:0 předcházely tři remízy. Letos Everton remizoval dvakrát, přičemž v obou případech ho od triumfu dělily pouhé minuty. Hlavně v posledním kole proti Arsenalu Toffees naznačili své schopnosti, pouze nezvládnutá závěrečná dvacetiminutovka kazí jinak hodně povedené vystoupení.

S Gunners Roberto Martínez vsadil na variabilní rozestavení 4-3-3, k čemuž, dá se předpokládat, se odhodlá i po týdnu. Tři absentující hráče doplnil zraněný Steven Pienaar a Christian Atsu, kmenový fotbalista londýnských Blues. Kdo nahradí Jihoafričana v základní sestavě, vzejde z trojice Osman, McGeady a Bešić. Při pohledu na ofenzivní sílu soupeře se nabízí debut letního novice Muhameda Besiće, který by s Barrym a McCarthym vytvořil pevnou záložní trojici, před níž by operovali útočně ladění Mirallas, Naismith a Lukaku.

Kromě vynucené změny v podobě nahrazení Jihoafričana se spekuluje i nad zásahem do stoperské dvojice. Čtyři inkasované branky ve dvou kolech nejsou ideální vizitkou, zvlášť když si kapitán Jagielka s Distinem nemohou odpustit vinu na opakovaném chybném bránění. Přitom na lavičce čeká mladý a už anglický reprezentant John Stones.

Na Goodison Park zavítá celek pomýšlející na nejvyšší mety s mnohými nenáviděným, ovšem protřelým manažerem José Mourinhem. Ten při návratu na Ostrovy dotáhl do konce budování extra silného kádru. Pokud bude někdo hodnotit, komu se povedlo aktuální přestupové období, rozhodně nevynechá Chelsea. Nákupy Filipe Luíse, Cesca Fàbregase, Diega Costy z Pyrenejského poloostrova a vypiplaní Thibauta Courtoise v jednoho nejlepších brankářů velmi těžce určuje, kde najít slabinu Blues.

Na defenzivu v čele s Terrym možná bude platit aktivní presink s rychlým kombinačním fotbalem, což Martínez umí svým svěřencům naordinovat, a po dvou výhrách nad nováčky by Chelsea mohla zaškobrtnout.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton vyhrál čtyři z posledních pěti domácích duelů
• od ročníku 2009/10 si pouze Manchester City (5) poradil vícekrát s Chelsea
• Chelsea neskórovala v čtyřech z posledních šesti ligových výjezdů na Goodison
• v minulé sezóně Chelsea poprvé prohrála právě s Evertonem, 14. září mu podlehla 0:1.

Everton
• Vyhrál dva z posledních sedmi kol Premier League (2 výhry, 2 remízy, 3 prohry)
• vstřelil branku ve všech deseti ligových utkání na Goodison Parku v roce 2014, z toho sedmkrát se prosadil nejméně dvakrát
• v loňské sezóně zvítězil z TOP6 na jeho hřišti jen Manchester City
• Steven Naismith skóroval nebo asistoval v každém z posledních čtyřech kolech.

Chelsea
• Radovala se ze tří bodů ve všech čtyřech venkovních střetnutí Premier League
• v roce 2014 inkasovala v lize devětkrát, méně než kdokoliv jiný
• Diego Costa letos vystřelil na bránu dvakrát a pokaždé rozvlnil síť
• Cesc Fàbregas vévodí tabulce nahrávačů s třemi asistencemi.

Týmové novinky

Bývalí útočníci hostů Romelu Lukaku a Samuel Eto´o jsou připraveni nastoupit, Belgičan odehrál střetnutí s Arsenalem se zraněným palcem a Kamerunec přestoupil k Toffees v průběhu týdne. Christian Atsu nesmí nastoupit, jelikož z Chelsea hostuje, a zranění jsou Steven Pienaar, Ross Barkley, Bryan Oviedo a Arouna Koné.

EFC: Howard, Robles, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Duffy, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Stones, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Eto’o, Lukaku, McAleny, Mirallas, Naismith.

Diega Costu trápí svalové zranění, proto trénoval až v pátek při lehkém zatížení, přesto se dostal do nominace. Pokud by nestihl stoprocentně uzdravit, na šanci čeká mazák Didier Drogba, Fernando Torres zkusí štěstí na hostování v milánském AC. Andre Schürrle překonal zdravotní potíže na noze, a tak je kádr Chelsea kompletní.

CFC: Čech, Courtois, Azpilicueta, Cahill, Ivanović, Luís, Terry, Zouma, Fàbregas, Hazard, Matić, Mikel, Oscar, Ramires, Salah, Van Ginkel, Willian, Costa, Drogba, Schürrle.

Co: Everton FC – Chelsea FC, 3. kolo Premier League
Kdy: 30. 08. 2014 od 18:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Jonathan Moss