Preview: West Bromwich Albion – Everton

12/09/2014 0 Od Riči

Premier League odstartovala úvodními třemi koly, v nichž jak West Brom, tak Everton nasbíral pouhé dva body. O motivaci na sobotu tedy netřeba dlouho uvažovat.

Prostor pro paniku? Ani náhodou. Zdálo by se pošetilé předpovídat úspěch v celém ročníku na základě tří prvních týdnů, zvlášť když si Baggies teprve zvykají na souhru pod novým manažerem Alanem Irvinem a u jejich víkendového protivníka jsou pomalejší starty už trochu (bohužel) tradicí.

Připravenost týmů se může hodnotit na konci října, a pokud by se v té době West Brom pohyboval v klidnějších patrech tabulky než aktuální osmnáctá příčka, bylo by třeba prokázat dobře odvedenou práci. K mužstvu před letním přípravou přišel Alan Irvine, osoba velmi známá okolí Goodison Parku. Skotský rodák nejprve odkopal tři sezóny na starém liverpoolském stadionu v 80. letech, aby se vrátil po osmnácti letech jako pravá ruka Davida Moyese. V roce 2007 sice odešel zkusit vlatní štěstí do Prestonu, ale oklikou přes Sheffield Wednesday opět zavítal do Evertonu před třemi lety. Po úspěšném  Rayi Hallovi převzal místo ředitele klubového mládežnického systému.

Sestavu Blues proto zná, což ostatně platí také u Vica Anichebeho a Joleona Lescotta. Druhý jmenovaný se pravděpodobně proti bývalému zaměstnavateli dočká debutu v čerstvém působišti, kam zamířil z Manchesteru City. Zkušenosti bývalého anglického reprezentanta se budou hodit, při remízách se Sunderlandem a Southampton a tříbrankového debaklu od Swansea City letitá vyzrálost chyběla.

Na druhé straně zase v ligovém začátku chyběla defenzivní kvalita. Deset obdržených gólů spouští vystražný alarm, přeci jenom se jedná o více než čtvrtinu z 39 inkasovaných tref z celé loňské sezóny. Ovšem Roberto Martínez nadále věří svým svěřencům, chyby přičítá sebeuspokojení a s nadějí vyhlíží návrach starých klidných časů pevné obrany. Stoperská dvojice Phil Jagielka a Sylvain Distin se nejspíše měnit nebude a na člena Albionu Johna Stones opět zbude lavička náhradníků, jenže se nemusí příliš bát, jeho šance přijde. A poměrně brzy, vždyť Everton v nejbližších deseti dnech odehraje čtyři utkání.

Romelu Lukaku laboroval s poraněným palcem, což se spolu s horší fyzickou připraveností podepsalo na jeho výkonech. Po vyléčení je opět připraven trhat sítě. Evertonu to paradoxně zatím střílí i bez belgického kanonýra, jehož zastoupil Steven Naimisth. To lze určitě brát za pozitivní zjištění. Jestliže tak Blues odstraní chyby v defenzivě, čekají nás nádherné měsíce.

Zápasová fakta

Vzájemná
• 159 střetnutí, 65 výher Evertonu, 36 remíz, 58 porážek
• vloni oba duely skončily nerozhodně
• nejvyšší vítězství domácích 4:0 se datuje do roku 2005.

West Brom
• Letos si připsal nerozhodný výsledek dvakrát, vloni 15x, nejvíce ze všech celků
• minulý rok se radoval z tříbodové zisku na domácí půdě čtyřikrát, nejméně v lize
• kromě Saida Berahina nikdo jiný neskóroval, mladý Angličan se prosadil dvakrát proti Sunderlandu.

Everton
• Vyrovnal nelichotivý rekord Arsenalu z ročníku 2011/12 v počtu obdržených branek po prvních třech kolech
• během poslední sezóny dostal 10 branek až po osmi kolech
• letos vstřelil gól v každé 45. minutě zápasu.

Týmové novinky

Vica Anichebeho trápí potíže s kýlou, jenže i přes jeho stoprocentní zdraví ho v sestavě nejspíše nahradí rekordní posila Brown Ideye. Youssouf Mulumbu utrpěl při plnění reprezentačních povinností zranění, na druhou stranu se uzdravili Ben Foster, Gareth McAuley, Graham Dorrans, Sebastien Pocognoli, Chris Brunt a Joleon Lescott.

WBA: Foster, Myhill, Baird, Davidson, Dawson, Gamboa, Lescott, McAuley, O’Neil, Olsson, Pocognoli, Wisdom, Blanco, Brunt, Dorrans, Gardner, Morrison, Sessegnon, Yacob, Anichebe, Berahino, Ideye, Samaras.

Steven Pienaar poté co, absentoval v posledních dvou kolech, se již v týdnu vrátil do tréninkového procesu. Lehká zranění limitují Leona Osmana a Samuela Eto´a, o jejich využití se rozhodně zátěžový test před výkopem. Bryan Oviedo, Arouna Koné a Ross Barkley si ještě počkají na návrat na trávníky.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Stones, Atsu, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman (?), Pienaar, Eto’o (?),Lukaku, McAleny, Mirallas, Naismith.

Co: West Bromwich Albion FC – Everton FC, 4. kolo Premier League
Kdy: 13. 09. 2014 od 16:00 SEČ
Kde: The Hawthorns, West Bromwich, Sandwell, West Midlands (kapacita: 26 272)
Rozhodčí: Anthony Taylor