West Bromwich Albion – Everton 0:2

13/09/2014 0 Od Riči

První dosažená výhra, první udržené čisté konto, Romelu Lukaku poprvé skóroval. Čtvrté kolo nabídlo důvod ke spokojenosti Evertonians.

Zraněného Sylvaina Distina nahradil John Stones, jinak Roberto Martínez ukázal na stejnou jedenáctku jako v posledním kole, přičemž na lavičku náhradníků nenominoval ani jednoho útočníka, Samuel Eto´o vypadl ze hry kvůli menším zdravotním problémům.

Jeho útočný kolega Romelu Lukaku ale hned v úvodu připomněl, že stále umí skórovat. V 2. minutě Jonas Olsson odvrátil Bainesův centr pouze na hranici vápna, kde si ho našel právě belgický reprezentant a placírkou zakroutil míč k tyči – 0:1. Lukaku tak vstřelil debutový gól v Premier League za tým, kterému patří. Předchozích 32 zaznamenal na hostováních.

Toffees dokázali domácí držet dobrou kombinací na jejich vlastní polovině, přesto se West Brom dokázal propracovat k zakončení. Berahinův pokus díky bloku neohrozil Tima Howarda a Chris Brunt pálil do boční sítě po nepřesném odvracení od Bainese. Na druhé straně Kevin Mirallas zakončil postupnou kombinační akci technickou střelou nad bránu.

Brzy po poločasové přestávce Ben Foster vyrazil Lukakovu pálivou vizitku a obrovská příležitost se otevřela dobíhajícímu Naismithovi, jenž však zblízka trestuhodně namířil nad břevno. Zlomový okamžik se udál v 66. minutě, Mirallas přízemní ranou zaskočil Fostera a zdvojnásobil vedení – 0:2. Baggies druhý inkasovaný gól srazil do kolen a Toffees mohli navyšovat vedení, jen by museli přesněji mířit v koncovce.

Nejprve těsně minul křižnou střelou Aiden McGeady, z těžší pozice neuspěl Kevin Mirallas, tečované zakončení střídající Osmana vytáhl Foster a stejný hráč nevyzrál na anglického brankaře ani po pohledné a rychlé akci v 87. minutě.

Tim Howard se zapotil ve druhém poločase až v jeho samém závěru, James McCarthy nepřesně rozehrál a americký fousáč nejprve vytěsnil Berahinovu navštívenku a vzápětí také Samarasovu.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 2. Romelu Lukaku, 66. Kevin Mirallas
ŽK: 26. Craig Gardner, 90. Andre Wisdom – 53. James McCarthy, 83. Steven Naismith, 90. Muhamed Bešić
West Bromwich Albion: Ben Foster, Andre Wisdom, Jonas Olsson, Sébastien Pocognoli (77. Cristian Gamboa), Craig Dawson, James Morrison, Craig Gardner, Chris Brunt (71. Sebastián Blanco), Saido Berahino, Brown Ideye (71. Georgios Samaras), Graham Dorrans
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Phil Jagielka, Séamus Coleman, John Stones, Aiden McGeady (88. Muhamed Bešić), Kevin Mirallas, Steven Naismith, James McCarthy, Gareth Barry, Romelu Lukaku (68. Leon Osman)
Rozhodčí: Anthony Taylor
Diváci: 23 567