Jak to bylo s přestupem Davida Henena

19/09/2014 0 Od Riči

Na Deadline Day Toffees upekli pouze jeden obchod, nad nimž většina fanoušků nevěřícně kroutila hlavami, novinář Greg O´Keeffe přináší jasné vysvětlení celé situace.

David Henen většinu letní přípravy pobyl na Finch Farm a jeho příchod z Anderlechtu se zdál být formalitou, což ostatně nejednou sdělil Roberto Martínez. Po půlnoci 1. září se zničehonic objevila zpráva, že Everton dotáhl do konce roční hostování  osmnáctiletého Belgičana z Olympiakosu Pireus, který ho jen o několik minut dříve vykoupil z Anderlechtu.

Zvláštní, napadlo nejednoho.

Henen se měl původně připojit k mládežnickému výběru U21, a pokud by postupoval v progresu správným směrem, dostal by už v letošní sezóně šanci v prvním týmu. Jenže mezitím média přispěchala s označeními typu nový Messi nebo Ronaldo, a mladíkovi stoupla sláva do hlavy. Nelze popřít jeho potenciál, ovšem samotný fotbalista začal věřit nadhodnoceným zprávám o svém skvělém talentu  a přivlastnil si obraz superstar, k němuž mu pomohlo také hostování ve slavném a bohatém Monaku během minulého ročníku.

Naštěstí Henenův agent, Christophe Henrotay, je zkušený a schopný zástupce, jenž chce pro své klienty jen to nejlepší. Rovněž zastupuje Kevina Mirallase a Romela Lukaka a pěstuje si vřelý vztah s Billem Kenwrightem a Robertem Martínezem.

Proto Hence nakonec zakotvil na Merseyside. Olympiakos zaplatil za Henena £300 000, takovou částku Martínez nehodlal investovat do namyšleného dorostence, zároveň s ním chtěl ale nadále pracovat a umožnit mu rozvoj v Evertonu.

Olympiakos zariskoval, požadovanou částku poslal do Anderlechtu a podepsal smlouvu s nezbytnou podmínkou hostování Henana u Toffees, jinak by agent a hráč na přestup nekývli.

Everton tedy následně uzavřel hostování s možností odkupu Henana za £500 000. Jestliže Roberto Martínez bude vidět v přestupu smysl, uzavře ho, Řekové vydělají £200 000 a všechny strany budou spokojené. Pokud Henen nepřijde k rozumu a nezačne naplno dřít jako každý jiný v jeho věku, Everton opci neuplatní, vrátí se do Olympiakosu a jenom ti budou řešit jeho budoucnost.

V letošní sezóně se Henen patrně neobjeví v prvním mužstvu Blues, bude se připravovat s U21. Vše má ve svých rukách.