Everton – Wolfsburg 4:1

19/09/2014 0 Od Riči

Everton načal pouť Evropskou ligou povedeným vystoupením okořeněným vysokou efektivitou, a tak si Wolfsburg z nočního Goodison Parku odvezl čtyřbrankový debakl.

Toffees nastoupili v nezměněné sestavě oproti víkendové výhře na West Bromu a podobně jako na Hawthorns brzy otevřeli skóre zápasu. V 15. minutě Steven Naismith rozjel akci, McCarthy vysunul nabíhajícího Bainese, který naservíroval Naismithovi tutovku. Střelu se sice pokusil odvrátit blokující Rodríguez, přesto si našla cestu do brány – 1:0.

Ačkoliv výsledek napovídá k jednoznačnému průběhu zápasu, pro dění na hřišti to prohlásit nelze. Výsledek ovšem ovlivnil jeden zásadní rozdíl – Vlkům chyběla v zakončení přesnost, zatímco útoky domácích doprovázelo neustálé nebezpečí gólu.

Před přestávkou nejprve Lukaku protáhl Benaglia z přímého kopu. A o několik minut později švýcarský brankař vyrazil pokus Mirallase z úhlu, avšak odražený míč si našel Baines a připravil ho hlavičkujícímu Colemanovi – 2:0. Krásná tečka za výborným poločas.

Jak skončil první poločas, začal druhý, tedy gólem Evertonu. Aidena McGeadyho zastavil při průniku do vápna nedovoleným způsobem Knoche a Baines proměnil pokutový kop před jásající Gwladys – 3:0. Po třetí trefě nastala pasáž hry, kdy si hosté vytvořili soustavný tlak a Tim Howard se vytasil s několika zákroky. Konkrétně si jich v utkání připsal 12, čímž stanovil nový rekord Evropské ligy.

Strážce branky Blues se asi nejvíce zapotil při přímém kopu Ricarda Rodriguéze a chytré placírce Kevina de Bruyneho, při většině ostatních střel, a to nechci nikterak snižovat jeho výkon, mu stačilo zaujmout dobrou pozici a balony si ho nacházely.

Převahu soupeře se Roberto Martínez snažil utlumit střídáními, na trávník se dostal Samuel Eto´o a po jedenáctiměsíční pauze zaviněné zraněním také Darron Gibson. V 89. minutě právě prvně jmenovaný vysunul Kevina Mirallase, jenž dotáhl samostatný únik na bránu do úspěšného konce – 4:0.

Až v samém závěru Tim Howard ztratil potěšení z čistého konta, levačka Ricarda Rodriguéze vyčarovala z trestného kopu nádherný banán – 4:1. I s ohledem na remízu Lille s Krasnodarem ale obdržený gól nemohl pokazit radost Evertonu.

Highlights naleznete na oficiálních stránkách nebo zde.

Branky: 15. Ricardo Rodríguez (vl.), 45+1. Séamus Coleman, 47. Leighton Baines (pen.), 89. Kevin Mirallas – 90+4. Ricardo Rodríguez
ŽK: 54. Steven Naismith, 72. Kevin Mirallas – 46. Robin Knoche
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman (90+1. Leon Osman), John Stones, Aiden McGeady, Gareth Barry, James McCarthy, Steven Naismith (82. Darron Gibson), Kevin Mirallas, Romelu Lukaku (69. Samuel Eto’o)
VfL Wolfsburg: Diego Benaglio, Naldo, Sebastian Jung, Ricardo Rodríguez, Robin Knoche, Luiz Gustavo (77. Josuha Guilavogui), Daniel Caligiuri (61. Nicklas Bendtner), Kevin De Bruyne, Bernard Malanda-Adje (46. Aaron Hunt), Maximilian Arnold, Ivica Olić
Rozhodčí: Luca Banti
Diváci: 29 593