Preview: Swansea City – Everton

22/09/2014 0 Od Riči

Evertonians ještě nerozdýchali zklamání z nedělní prohry proti Crystal Palace a nabitý program už přináší další střetnutí, Toffees vstupují do Ligového poháru.

Soupeřem v často odepisované soutěži, která ale na druhou stranu představuje nejsnadnější cestu za získání trofeje, bude Swansea City, pátý celek Premier League. Velšané prožili výborný start do sezóny, jen v posledních dvou kolech se trochu zasekli, když podlehli ve formě hrajícím celkům Chelsea a Southamptonu.

Swans budou chtít odčinit brzké vypadnutí z minulého roku, kdy je v třetím kole coby obhájce vyprovodil druholigový Birmingham, pár dní po výborném triumfu nad Valencií v Evropské lize.

Everton nastoupí do třetího duelu během šesti dnů, rotace hráčů tedy přichází v jasný potaz. Zároveň je potřeba předvést kvalitní výkon a zvednout si sebevědomí do sobotního Merseyside derby. I proto Roberto Martínez odmítá jakékoliv vypuštění a touží předvést kvalitní fotbal: „Očekáváme výkon odpovídající standardům v Evertonu.“

Přesto dostanou šanci členové širšího kádru. Odehrané minuty netrpělivě vyhlížejí Joel Robles, Tony Hibbert, Antolín Alcaraz, Darron Gibson, Muhamed Bešić a především dvojice navrátilců Bryan Oviedo a Arouna Koné. Oviedo absentoval od ledna, kdy si zlomil nohu v FA Cupu proti Cheltenhamu. Před pár týdny se již zapojil do tréninkového procesu s prvním mužstvem a je zase připraven si z trávníku vychutnat pokřik „Oviedo Baby“. Konému chybí ke stoprocentní herní kondice ještě pár dní, avšak jeho nástup z lavičky náhradníků není vyloučen. Fotbal by okusil po jednom roce, na tak dlouho ho vyřadilo vážné zranění chrupavky kolena.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Půjde o první souboj v rámci Ligového poháru
• Swansea neporazila Everton v žádné soutěži, 15x prohrála a pětkrát remizovala.

Swansea City
• Udržela čisté konto v pěti z posledních šesti kol poháru
• dále než do třetího kola se dostala ve dvou případech z posledních pěti ročníků.

Everton
• Letos je v defenzivě zoufale trapný
• opravdu zoufale
• vyhrál venkovní výjezd Ligového poháru pouze jednou z posledních sedmi pokusů, pětkrát prohrál a jednou remizoval
• vypadl z 3. kola třikrát z posledních čtyř let
• v posledních dvou vystoupeních proti Swansea Leighton Baines pokaždé proměnil pokutový kop.

Týmové novinky

Manažer domácích Garry Monk nepočítá se zraněními Dwightem Tiendallim, Jordi Amatem, Leonem Britton a Rorym Donellym. Do utkání nezasáhne ani kanonýr Bony Wilfried, odpykává si trest za vyloučení z víkendového programu Premiership. Nejspíše ho nahradí letní posila Bafetimbi Gomis.

SWA: Fabiański, Tremmel, Bartley, Fernández, Obeng, Rangel, Richards, Tate, Taylor, Williams, Carroll, Ki, Montero, Routledge, Shelvey, Sigurdsson, Dyer, Emnes, Gomis.

O Oviedo a Koném šla řeč výše, na marodce zůstávají Seamus Coleman, Steven Pienaar a Ross Barkley.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Oviedo, Atsu, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Eto’o, Lukaku, Mirallas, Naismith, Koné.

Co: Swansea City AFC – Everton FC, 3. kolo Ligového poháru
Kdy: 23. 09. 2014 od 20:45 SEČ
Kde: Liberty Stadium, Swansea, Wales (kapacita: 20 750)
Rozhodčí: Roger East