Preview: Everton – Crystal Palace

21/09/2014 0 Od Riči

Jedním z klíčových faktorů, který rozhodne o úspěšnosti sezóny, bude, jak se Everton popasuje s náročnějším programem a po motivační stránce zvládne zápasy v Premier League po čtvrtečních kolech Evropské ligy.

Toffees zanechali proti Wolfsburgu před třemi dny kladný dojem, zvítězili tříbrankovým rozdílem, i protože Roberto Martínez nasadil nejsilnější možnou sestavu, totožnou se sobotní z tříbodového výjezdu do West Bromu. Proto nebude překvapením, když v neděli proti Crystal Palace dostanou šanci prozatímní náhradníci jako Muhamed Bešić, Christian Atsu či Samuel Eto´o. Hlavně Kamerunec si povedenými střídáními proti Chelsea a Wolfsburgu nahlas řekl o základní sestavu.

Navíc už dva dny návštěvě Eagles čeká Blues Ligové kolo ve Swansea, Everton se rozhodně potřebuje naučit využívat celý kádr, jenž je, jak si Martínez přál, dostatečně široký. Snad i dostatečně kvalitní.

Proti touze Evertonu zvítězit potřetí za sebou stojí Crystal Palace s novým manažer, ač sezóna ještě nenabrala plné obrátky. Těsně před startem Premier League totiž Tony Pulis rezignoval po neshodách s vedením klubu. Po dalších dvou týdnech překvapení loňského ročníku našlo svého muže, otěží se ujal Neil Warnock, na Selhurst Parku dobře známý z angažmá v letech 2007 až 2010.

Pod 65letým kormidelníkem Palace dvakrát remizoval a právě tyto dva nasbírané body ho řadí do nejspodnějších pater tabulky. I tak ale Evertonians ctí respekt k soupeři, v paměti jim okamžitě naskakuje dubnová porážka 2:3 na Goodison Parku.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Crystal Palace vyhrál třikrát z posledních pěti ligových návštěv na Goodison Parku
• Andy Johnson se vrátil v létě do známého prostředí jihovýchodního Londýna, odkud ho v roce 2006 Toffees vykoupili za £8,6m.

Everton
• Na výhru nedosáhl v posledních třech domácích zápasech Premier League, v nichž inkasoval 11 branek
• všech posledních pět výher v lize doprovázelo čisté konto
• nasbíral 15 z 30 možných bodů ve víkendových ligových kolech po čtvrtečních v Evropské lize v sezóně 2009/10, kdy se naposledy představil v evropských soutěžích.

Crystal Palace
• Je jedním z pěti týmů čekající na tříbodový zisk v letošní Premiership
• v posledních šesti venkovních střetnutí skóroval 13x
• nasbíral dva body v šesti nedělních duelech v minulé sezóně
• James Puncheon si zahrál na Goodisonu dvakrát a v obou případech se střelecky prosadil.

Týmové novinky

Seamus Coleman utrpěl v souboji s Vlky z Německa poranění hlavy, stihl se ale uzdravit. Připravený by mohl být i Sylvain Distin, kvůli svalovým problémům vynechal poslední dva zápasy. Steven Pienaar pravděpodobně ještě nevrátí se do hry, podobně jako Tony Hibbert si nejspíše zahraje až v úterý se Swans. Bryan Oviedo a Arouna Koné již trénují s týmem, Ross Barkley pořád absentuje.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Atsu, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Eto’o, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Marouane Chamakh uzdravil bolavý sval a usedne na lavičku náhradníků. Warnockovi chybí pouze zraněný záložník Stuart O’Keefe.

CPA: Hennessey, Speroni, Dann, Delaney, Fryers, Hangeland, Kelly, Mariappa, McCarthy, Ward, Bannan, Bolasie, Guédioura, Jedinak, Ledley, McArthur, Puncheon, Thomas, Williams, Campbell, Chamakh, Doyle, Gayle, Johnson, Zaha.

Co: Everton FC – Crystal Palace FC, 5. kolo Premier League
Kdy: 21. 09. 2014 od 17:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver