Preview: Liverpool – Everton

25/09/2014 0 Od Javor

27. 9. 2014 – 27. 9. 1999 = 15

V městě nad řekou Mersey se v sobotu opět zastaví život. A tentokrát se řeka fanoušků bude valit do čtvrti Anfield, do eponymní ulice, což je pro podzimní ligový mač nezvyk. Ale lidé, kteří dělali rozpis ligy, tak rozhodli a po deseti letech bude mít Everton v lize odvetu doma.

V jaké psychické kondici oba týmy nastupují k nejčastějšímu zápasu anglického fotbalu? No přiznejme si na rovinu, spíše v průměrné – a to jsem ještě mírný. Domácím to v lize šlape všelijak – po tvrdě vybojovaném vítězství na Anfield Road nad Saints v prvním kole dostali trojku na Etihad Stadium. To je ale evidentně zdravě naštvalo a v zatím nejlepším výkonu sezony o týden později prohnali na ulici bílého jelena míč goalem rovnou třikrát. Aby byla horská dráha začátku sezóny dokonána, tak pro jistotu v dalším utkání doma nechali všechny tři body Aston Ville, která odstartovala skvěle a je spolu se Southamptonem nejpříjemnějším překvapením začátku sezony.

Pak už přišlo první kolo Ligy mistrů, kdy byla červená většina města ráda, že rozhodčí foukl „pětku“ ve druhé minutě nastavení a Gerrard tak mohl po nepřesvědčivém výkonu zajistit aspoň jednogólovou výhru.Nejnovější „z hrušky dolů“ se konalo v sobotu v Upton Parku, kdy se s nimi WHU fakt nepáralo a poté, co červené jednoznačně přehrálo, si připsalo zaslouženou výhru 3:1. Výčet musí být kompletní, tak musím zmínit i výhru v Ligovém poháru nad Middlesborough z druhé ligy, tedy Championshipu. Přiznejme si, že 27 proměněných penalt v rozstřelu hned tak člověk nevidí, takže na nedostatek branek si fotbaloví fanoušci v úterý večer stěžovat nemohli. Zatím to stačí na 11. místo, čili střed tabulky.

A co nového se stalo u červených sousedů v létě? Především byl prodán Suarez do Barcelony. Za utržených 70 mega byla koupena dvojice ze Southamptonu Lallana-Lambert, z Benficy Lisabon záložník Marković a v útoku jednoho rapla nahradil druhý. Z týmu rossoneri byl koupen Mario Balotelli. Zřejmě kvóta musí být naplněna.:-)

A jak jsou na tom karamelky? Stručně ručně jednoslovně – bídně. První kolo v Leicesteru zremizováno inkasovanou brankou z 85. minuty, o týden později proti Arsenalu stejný výsledek, tentokrát gólem z minuty poslední. 6 branek od Chelsea doma samozřejmě na bod nestačilo, naštěstí poté přišly dvě výhry. 2:0 ve West Bromwichi a 4:1 doma nad Wolfsburgem v prvním kole Evropské ligy naladily Evertonians na optimističtější notu.

Ale.. Prohra doma s Crystal Palace 2:3 v lize a následné vyřazení z Ligového poháru po vysoké prohře 0:3, byť venku, prohloubily vrásky. A navíc 14. příčka s paradoxním skóre 11:13, což značí druhý nejlepší útok (po Chelsea, která tabulku vede) a nejhorší obranu. Člověk si maně vzpomene na Phoenix Suns zpřed několika let. Akorát v týmu nevidím fotbalový ekvivalent Steva Nashe či Shawna Mariona…

Co mají oba týmy v současnosti společného? Neschopnost bránit a dobré zprávy ohledně zvýšení kapacity stadionu(červení) a stavby nového (vybraný pozemek,  modří). Fanoušci LFC si stěžují, že stoperská dvojice Sakho-Lovren je děravá jako cedník, ale EFC je na tom ještě hůř. Lze tedy čekat, že góly opravdu budou padat. Zvlášť, když oba týmy potřebují vyhrát. Doufejme, že se zápas povede i rozhodčímu Atkinsonovi, bude to mít hodně těžké, v tomhle zápase se jezdí až na krev a karet bývá větší než malé množství. Naproti tomu zastupitelstvo města povolilo navýšení stadionu na Anfield Road a problémy nebude dělat ani postavení nového stadionu Evertonu ve Walton Parku (ale to je v opravdu embryonální fázi).

A jak by mohly vypadat sestavy? U mladšího týmu jistě bude v brance jasná jednička Mignolet, ale už obrana by mohla doznat změny. Jak už jsem psal, tak s výkony Sakha nepanuje spokojenost a mohl by ho ve stoperské dvojici nahradit Škrtel. Lovren má místo v základní sestavě zatím jisté. Vlevo určitě Moreno, o kterém je známé, že moc nebrání, čili jedno z možných slabých míst soupeře. O středové řadě není moc pochyb, jistě bude obsahovat trojici Lallana-Gerrard-Henderson. A v útoku má místo jisté Balotelli, tedy pokud se mu povede přetáhnout dres přes hlavu.

Logika věci by velela dát k němu dvojici Sturridge-Sterling, ale zatím dle dnešního vyjádření manažera Rogerse to není jisté, hlavně účast prvního jmenovaného je s otazníkem, rozhodne se zřejmě těsně před zápasem. Napravo nejspíše Glena Johnsona zastoupí Španěl Javier Manquillo.

A modří? I tam je několik otazníků. V bráně jistě Howard, vlevo v obraně Baines, ale kdo dál? Možností je několik, protože není známo, zda nastoupí Coleman. Ten si před týdnem přivodil v utkání s Wolfsburgem zranění hlavy, další dva zápasy kvůli tomu vynechal a je tak možných několik variant složení obrany. Pokud bude v pořádku, tak bude hrát v základu, přičemž místa stoperů zřejmě obsadí Jagielka se Stonesem.

Pokud by Ir hrát nemohl, tak připadá v úvahu posunutí Stonese doprava či nasazení Hibberta. Na defenzivní záloze se toho moc nového vymyslet nedá, Gibson zatím nemá kondici na hraní v základu a Besić by na Anfieldu byl holý nesmysl. Čili opět Barry s McCarthym. Martinez se nadějně vyjádřil o zdravotním stavu Pienaara, bylo by fajn, kdyby derby stihl. Zatím je na tom stejně jako Coleman. Pokud ne, tak si na křídlech opět zahrají McGeady s Mirallasem a jediného hroťáka Lukaka bude doplňovat ze středu Naismith. Samozřejmě i nadále chybí Barkley, jenž už začal s lehkým tréninkem.

Co: Liverpool FC – Everton FC, 6. kolo Premier League
Kdy: 27. 09. 2014 od 13:45 SEČ
Kde: Anfield Road, Liverpool, Anglie (kapacita: 45 276)
Rozhodčí: Martin Atkinson