Lukaku: Zvolil jsem vhodně

13/10/2014 0 Od Riči

Letní akvizice neboli nejdražší posila v historii klubu nepochybuje o správnosti rozhodnutí, na jehož základě upřednostnila Blues před Juventusem a vysněnou Ligou mistrů.

Ačkoliv se Romelu Lukaku asi jen těžko zbaví £28m milionové nálepky, pod žádným tlakem se necítí. A to ani po slabším startu, kdy v úvodních deseti zápasech sezóny vstřelil dvě branky a nejednou podal průměrný výkon.

Nedávno skončené léto si pro něj přichystalo závažné rozhodnutí týkající se nejbližší budoucnosti. V Chelsea neviděl šanci pravidelné přísunu herních minut, a tak se porozhlížel po nové výzvě. Kromě Evertonu, kde v minulé sezóně nastřílel 16 gólů, se o jeho služby zajímal rovněž Juventus, italský mistr. Po zvážení situace Lukaku nakonec dospěl k rozhodnutí a zakotvil na Merseyside. „Přemýšlel jsem o Serii A a Juventusu, vždyť se jedná o velký tým. Everton ale vidím jako perfektní místo pro mě,“ začal s vysvětlováním belgický reprezentant.

„Hraji zde a jsem šťastný. Nelituji žádné mé volby. Když jsem si vybral Everton, zvolil jsem nejlépe, jak jsem mohl z pozice mladého hráče dychtícího po progresu a vývoji. Prostředí Goodison Parku mi ideálně sedí, zdejší představitelé vyvinuli obrovskou snahu, aby mě získali. Našel jsem domov.“

Jednadvacetiletého útočníka nikterak netrápí prolomení přestupového rekordu, vysokou částkou si nehodlá svazovat nohy. Tlak? Pro mě je nejdůležitější neztratit rytmus. Myšlenky neustále směřuji k fotbalu. Jdu na trénink a chci být nejlepší, s víkendovými utkáními se situace pochopitelně nemění. Chci být nejlepší a nápomocný spoluhráčům.“

Toffees po loňském povedeném ročníku klepali se 72 nasbíranými body na dveře Ligy mistrů. A celek vedený ambiciózním Martínezem si menší cíle nepředsevzal ani do aktuální sezóny, proto současné umístění těsně nad sestupovými příčkami po sedmi kolech důvod ke spokojenosti nepřináší. Nicméně cílevědomý Lukaku zklamání neutápí po večerech v barech. „Preferuji domácí prostředí. Nikdy jsem neponocoval, platilo to i pro dospívání v Belgii. Ještě jsem neochutnal alkohol, nepatří k mému komfortu a netušil bych, co očekávat.

Zároveň jsem hodně stydlivý. Lidé, kteří mě znají, například v Evertonu, tuší o tom bláznivém klukovi se zálibou v humoru a škádlení. Na druhou stranu pokud jste pro mě cizí, udržuji si odstup.“

José Mourinho po prodeji účastníka Mistrovství světa v Brazílii odůvodnil odchod neochotou zabojovat o místo v kádru. Evertonská desítka s klidem opanuje názoru portugalského manažera. „Ve velkých klubech se řídí trochu jinými pravidly. V Chelsea jsem shledával věci obtíženější, protože jsem od začátku kariéry zvyklý pravidelně nastupovat v základní sestavě.

V 16 letech jsem zamířil do Anderlechtu, nejlepšího celku v Belgii. Hodili mi laso a já se ho chopil. Stal jsem se nejproduktivnějším střelcem, vyhráli jsme ligu a následně jsem si brankový účet ještě vylepšil. Po příchodu do Chelsea jsem předpovídal tuhý boj, jenže v několika případech jsem dokázal, že si zasloužím šanci.

V určitém momentu se potřebujete rozhodnout: Toužím patřit do kádru, či toužím budovat kariéru jinde? Rozhodl jsem se pro druhé a podle mě se teď nacházím v týmu s ambice dosáhnout úrovně předních klubů.

Everton hraje dobrý fotbal, pohybujeme se v nejvyšších patrech tabulky a všichni jsou odhodlaní vítězit. Za loňským rokem nevězela náhoda, což jsme přesvědčení dát najevo tohoto ročními výsledky. Naším úkolem je kvalifikace do Ligy mistrů, před pár měsíci jsme si ji nechali proklouznout mezi prsty.“