Everton – Swansea City 0:0

01/11/2014 0 Od Riči

Toffees poprvé nevstřelili branku v aktuálním ročníku Premier League, na obranu Swans nevyzráli, ani když hráli 20 minut přesilovku. Průměrnému výkonu chyběla kvalita ve finální fázi.

Roberto Martínez opět zamíchal s ofenzivním složením sestavy, na hrot se postavil Samuel Eto’o a pod ním operovali Barkley, Naismith a McGeady. Romelu Lukaku zůstal jenom na lavičce, kromě taktického důvodu za tím možná vězelo také lehké zranění z utkání proti Burnley.

Everton zahrozili již v 1. minutě, Gareth Barry využil zaváhání Rangela, z čehož těžil Samuel Eto’o. Veterán zakončoval do prostoru Fabiańskiho. Velšané záhy odpověděli, Gylfi Sigurdsson vysunul Bonyho Wilfrieda, jenže sám před Howardem zamířil do boční sítě. Obrana málem zaplatila za špatně provedený ofsajd systém, vyběhnout zapomněl Leighton Baines.

Hosté se zlobili, nutno podoktnout oprávněně, na rozhodčího Frienda po Shelveyho střele a bloku rukou od Antolína Alcaraze. Jejich žádosti o pokutový kop nebyly vyslyšeny.

Právě Alcaraz předčasně opustil hřiště v 32. minutě, doplatil na problémy s ramenem. A ty se jeví podle manažera vážnější, hrozí delší pauza. Paraguayce nahradil Muhamed Bešić a Gareth Barry se stáhl do stoperské dvojice, Sylvain Distin se totiž neobjevil na lavičce náhradníků.

Ač Everton držel převahu, Łukasz Fabiański reálnému nebezpečí nečelil, Evertonu při útocích chyběli hráči v šestnáctce, zbytečně se vytahovali mimo ní.

Druhý poločas odstartoval pěknou akcí Bony Wilfried, otočil s míčem a vyzval k zakončení Shelveyho, který v nadějné příležitosti o dost minul branku. Blues ztroskotávali na dobře organizované obraně hostí v čele s jistým Ashleyem Williamsem. Individuálně se snažil prosadit Aiden McGeady, obstřelem pálil těsně vedle tyče.

V 72. Jonjo Shelvey zastavil nedovoleně rozběhnutého McCarthy a uviděl druhou žlutou kartu, přesto se nedostavilo razantní zlepšení ze strany Evertonu. Vývoj utkání správně neodhadl Martínez, Swans ho svou hrou zaskočili. Rovněž střídání nevyzněla přesvědčivě, nasazení Pienaara a Lukaka jako čerstvé síly nelze kritizovat, ovšem stáhnutí McGeadyho, patřícího k největším dnešním hrozbám, a Naismithe, schopného si najít ideální místo před bránou, vyvolávají otázky.

V závěru nejprve Pienaar hodně špatně mířil v solidní pozici a s posledními sekundami Lukaku nedosáhl na centr, a tak se kýžená třetí ligová výhra v řadě nekoná.

ŽK: 38. Gareth Barry, 90. Muhamed Bešić – 24. Jonjo Shelvey, 33. Bony Wilfried, 54. Ashley Williams, 66. Gylfi Sigurdsson
ČK: 72. Jonjo Shelvey
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Phil Jagielka, Séamus Coleman, Antolin Alcaraz (32. Muhamed Bešić), Aiden McGeady (68. Steven Pienaar), James McCarthy, Steven Naismith (68. Romelu Lukaku), Gareth Barry, Ross Barkley, Samuel Eto’o
Swansea City: Łukasz Fabiański, Neil Taylor, Ashley Williams, Angel Rangel, Federico Fernández, Sung-Yueng Ki, Jonjo Shelvey, Wayne Routledge, Jefferson Montero (79. Nathan Dyer), Gylfi Sigurdsson (76. Tom Carroll), Bony Wilfried (61. Bafetimbi Gomis)
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 39 149