Preview: Everton – Swansea City

31/10/2014 0 Od Riči

Po nepovedeném začátku sezóny se Everton v její čtvrtině přiblížil první čtyřce na dosah čtyř bodů, tomu vděčí zlepšené formě, uzdravení důležitých hráčů a ztrátám rivalů.

Kdy jinde by bylo záhodno zvítězit než v sobotu, v den tolik speciální pro Roberta Martíneze. Po 200. povede jako manažer tým v Premier League a rovnou proti celku, který mu v únoru roku 2007 dal první šanci, ačkoliv postrádal zkušenosti šéfa lavičky. Riskantní tah se nakonec ukázal správným, Španěl postoupil ze Swansea z League One do Championshipu a postavil základy budoucího stabilního prvoligového klubu.

Očekávané avšak nesmírně důležité výhry proti Aston Ville a Burnley pozvedli Toffees v tabulce i na mysli. Nyní, pomýšlející na třetí tříbodový zisk v řadě, hostí Swansea City, která po vynikajícím úvodu v posledních kolech ztrácela, i přesto se v tabulce nachází o tři příčky výše a ze šestého místa drží v bodovém zhodnocení výhodu čísla dvě.

Martínez zápasí s příjemnými starostmi, v ofenzivě se mu kupí přetlak fotbalistů na čtyři pozice. Zažívá tedy situaci, již si už od začátku angažmá na Goodison Parku přál. Leon Osman, Steven Naismith, Aiden McGeady, Ross Barkley, Steven Pienaar, Christian Atsu, Samuel Eto’o a Romelu Lukaku, z nich se hned polovina objeví pouze mezi náhradníky. Křídelnící McGeady a Atsu jimi budou téměř určitě, ale kdo dále? Pouze na základě momentální výkonnosti by se předpokládal Steven Pienaar a Leon Osman, ovšem v potaz se musí brát čtvrteční zápas Evropské ligy proti Lille, jen těžko do něj vyběhne totožná jedenáctka s tou sobotní.

Utkání proti Burnley ukázalo širokou rozmanitost sestavy, Samuel Eto’o operoval pod dvojicí Naismith-Lukaku a podporoval ho staženější Osman. Everton hrál bez křídel, i tak hrozil z krajů hřiště, zasloužili se to beci Coleman a Baines. Určitě nepůjde o ojedinělý případ, kdy se dočkáme rozestavení bez typických křídel. Atsu si na tempo Premier League zatím zvyká, McGeady podává nevyrovnané výkony, Oviedo se teprve vrací po 10 měsíčním zranění a Mirallase ještě čeká pár týdnů na marodce. V takovém systému je potřeba zabezpečit pozici tvůrce hry schopného stahovat se k lajnám a zároveň plnit defenzivní povinnosti. Ideálně typ hráče se schopnostmi Paula Gascoigneho a Michaela Ballacka… ano, Ross Barkley.

Klíčem k úspěchu proti Swans bude odstavit od míče Gylfiho Sigurdssona a Bony Wilfrieda. O Islanďana se postarají, doufejme, Gareth Barry s Jamesem McCarthym a bývalého útočníka pražské Sparty si vezme na paškál stoperská dvojice, která se po Bentekovi z Villans dočká dalšího testu těžké váhy.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Swans neporazili EFC ani v jednom z 18 ligových soubojů (5 remíz, 13 proher)
• nicméně před měsícem si připsali pohodlný postup v Ligovém poháru po výsledku 3:0.

Everton
• Letos vyhrál jednou ze čtyř utkání na domácí půdě a celkově nasbíral čtyři body, dvakrát méně než venku
• s Chelsea jsou jediní, kteří vstřelili gól v každém kole Premier League
• Leighton Baines vyprodukoval 43 asistencí za dobu účinkování v Premiership, mezi obránci mu schází jediná přihrávka na první místo Graema Le Sauxe.

Swansea City
• Minulý víkend výhrou proti Leicester protrhla šňůru pěti ligových duelů bez vítězství
• z posledních tří výjezdů přivezla bod
• udržela čisté konto jednou z posledních 20 střetnutí venku v lize
• Gylfi Sigurdsson se podílel na osmi gólech (sedm asistencí, jedna branka) v úvodních devíti kolech.

Týmové novinky

Kromě zraněných Johna Stonese a Kevina Mirallase ještě nenastoupí ani Bryan Oviedo a Arouna Koné, oba si nejprve vyzkoušejí zdraví a fyzickou kondici v tréninkovém duelu uprostřed týdne.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Atsu, Barkley, Barry, Bešić, Gibson, McCarthy, McGeady, Osman, Pienaar, Eto’o, Lukaku, McAleny, Naismith.

V úterý záložníci Sung-Yueng Ki a Gylfi Sigurdsson vynechali prohrané klání Ligového poháru na Anfieldu, proti lepším Merseysiders jsou už připravení. Na druhou stranu Gary Monk příliš nejásá při pohledu na marodku, postrádá Richardse, Tiendalliho, Amata, Donnellyho a Brittona.

SCFC: Fabiański, Tremmel, Bartley, Fernández, Rangel, Taylor, Williams, Carrol, Ki, Montero, Routledge, Shelvey, Sigurdsson, Fulton, Sheehan, Dyer, Emnes, Gomis, Wilfried.

Co: Everton FC – Swansea City AFC, 10. kolo Premier League
Kdy: 01. 11. 2014 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Kevin Friend