Sunderland – Everton 1:1

09/11/2014 0 Od Javor

Ve slabém a spíše nezajímavém utkání se zrodila zasloužená remíza, Everton z mírné převahy nedokázal vyhrát.

Roberto Martinez provedl v sestavě několik změn, vrátili se do ní například Barkley a Coleman a hroťáci Eto´o s Lukakem opět nastoupili spolu. V dresu soupeře začal odchovanec Evertonu Rodwell na lavičce.

Jako první zahrozili domáci, hlavička Wickhama po rohu ve druhé minutě proletěla asi dva metry vedle tyče. Everton odpověděl několika narážečkami na trase Lukako-Eto´o, druhý jmenovaný lehce přestřelil. Po dalším rohu opět hlavičkoval Wickham, tentokrát nad branku. První střelu na branku zaznamenal Barkley, ale gól z toho nebyl a první desetiminutovka byla ukončena střetem Barryho s Gómezem, po které musel záložník Evertonu střídat. Na hřiště nastoupil Gibson a hráč domácích dostal žlutou kartu. Barry zřejmě bude absentovat několik týdnů.

Ve 20. minutě kopal Everton první roh, ale nic z toho. O chvilku později si Lukaku pěkně odstavil tělem protihráče, ale netrefil zařízení, střela šla nad branku. V 29. minutě utekl po pravé straně Barkley, centrem našel hlavu Lukaka, ale ten vystřelil nedůrazně a přímo do středu branky, takže se zlikvidováním jeho pokusu neměl brankář problém. Sunderland hodně hrál po své levé straně, jeden takový útok musel odkopem na poslední chvíli řešit Distin.

Chvíli poté hezky potáhl míč středem Barkley, ale pokus byl zblokován a obrana domácích odvrátila. Poté dělal kličky ve vlastním vápně Gibson, což se nevyplácí. Míč mu byl vzat a Howard měl co dělat, aby Gómezovu střelu vytáhl na roh. Krátce před poločasem vytvořil Sunderland závar před brankou hostů, ale nedostal se ke střele. Další průnik Barkleyho středem skončil opět střelou nad. A protože další gól nepadl, tak po první půli byl stav bezbrankový.

Druhý poločas začal opravdu velkou šancí Lukaka. Vystihl Birdcuttovu malou dolů, ale při pokusu o kličku brankářovi Pantilimonovi nechal míč za sebou, a tak se nedostal ani ke střele. O několik minut později tentýž hráč zblízka donutil brankáře k vyražení míče na tyč. Z následného rohu nic nebylo. Celkově první polovina druhé půle vypadala tak, že Everton měl tlak bez šancí a Sunderland sem tam zahrozil z občasného protiútoku.

A za to Everton zaplatil. Baines fauloval před velkým vápnem a Larsson pěkně zatočil trestňák k bližší tyči. Howard plachtil pěkně, ale marně. 1:0 pro domácí. To vybudilo ke střídání i El Boba a na hřiště poslal Naismithe za dnes opět aktivního McGeadyho. A to byl samozřejmě signál k větší útočné aktivitě hostů. Nejdřív Colemanovu přihrávku na malé vápno, kdy číhal Lukaku, odkopl Vergini na roh, ale na druhý pokus to již vyšlo. Eto´o skvěle uvolnil Colemana, kterého musel ve vápně faulovat Wickham. Jasná penalta a na ty má Everton Bainese. Ten sice letos již jednu neproměnil, ale tentokrát nezaváhal, byť se štěstím, míč prošel pod tělem Pantilimona – 1:1.

Na posledních deset minut nastoupil za domácí i Rodwell. A domácí měli k výhře blíže. Nejdřív po Buckleyho příhře musel z malého vápna odkopávat Baines a ještě větší šance přišla v nastaveném čase. Po centru Bridcutta zprava se k hlavičce dostal Réveillere a za již překonaného Howarda musel odkopávat McCarthy. A protože po posledním rohu karamelek branka nepadla, tak se na severovýchodě Anglie body dělily.

Branky: 67. Sebastian Larsson – 76. Leighton Baines (pen.)
ŽK: 11. Jordi Gómez – 31. James McCarthy, 57. Aiden McGeady
Sunderland AFC: Costel Pantilimon, Anthony Réveillère, Wes Brown, John O’Shea, Santiago Vergini, Adam Johnson (64. William Buckley), Jordi Gómez (81. Jack Rodwell), Sebastian Larsson, Liam Bridcutt, Steven Fletcher, Connor Wickham
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Sylvain Distin, Séamus Coleman, Aiden McGeady (70. Steven Naismith), Gareth Barry (13. Darron Gibson), James McCarthy, Ross Barkley (86. Leon Osman), Samuel Eto’o, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 43 476