Arteta a Martínez věří Moyesovi při novém angažmá

16/11/2014 0 Od Riči

David Moyes se opět vrátil do trenérského kolotoče, od čtvrtka se ujal otěží v Realu Sociedad ze španělské La Ligy. Mikel Arteta a Roberto Martínez mu předpovídají úspěchy.

z Manchesteru United po nepovedené první sezóně. Arteta, který hrál pod Skotem šest let na Goodison Parku a předtím rovněž ročník působil v Sociedadu, prozradil: „Moyes zcela jistě zhodnotil práci v Manchesteru, poučí se a potřebné věci upraví k lepšímu.

Deset let odváděl dobrou službu v Evertonu, deset nepovedených měsíců v United nezmění celkový pohled. Rozhodně nezapomněl, jak správně trénovat. Mluvil jsem s ním a popřál jsem mu angažmá v úžasném místě. V mnoha ohledech vstupuje do klubu, jenž se podobá Evertonu. Panuje v něm rodinná atmosféra a kádr se schopnými hráči se aktuálně nachází na nižších příčkách, než se od něj očekává.“

Arteta oblékal dres Sociedadu v sezóně 2004/05, v její polovině ho David Moyes přivedl na hostování, aby “the best little Spaniard we know“ pomohl k čtvrtému místu v lize a následující léto přestoupil k Toffees natrvalo. „David je osobnost, jeho mužstva vždy přejímá iniciativu. Preferuje udržovat jednotný kolektiv, čemuž přikládá obrovský význam. Od hráčů vyžaduje stoprocentní nasazení, pokud ho dostane, mnohému se ulehčí.

Zároveň dbá na osobní zájem hráčů,“ dodal záložník Arsenalu.

Moyes usedl na lavičku momentálně patnáctého týmu La Ligy, z deseti úvodních kol Real Sociedad vyhrál pouze jednou a vypadl v předkole Evropské ligy s Krasnodarem, vedení se proto rozhodlo k odvolání Jagoba Arrasateho.

Komentář a pár rad kolegovi si nenechal ujít ani Roberto Martínez. „Z fotbalového hlediska David ví všechno potřebné. Pouze na jedno specifikum si musí dát pozor, neodchází totiž do Španělska, nýbrž do Baskicka. Jedná se o velmi unikátní část Španělska, Baskové prostřednictvím fotbalu definují svou kulturu. Mluvím vlastním a těžkým jazykem. Pro Španěla představuje nemožné naučit se baskičtinu, pro Brita ani nemluvím.

Důležitým faktorem pro bude obklopit se tamějším personálem, ten mu zajistí lepší komunikaci s hráči, lépe se budou vstřebávat Davidovy nápady. Jestliže však přijme kulturu a nabídne chybějící jistou fotbalovou filozofii, sklidí ovoce v této zajímavé výzvě.

David nebude zápasit s fotbalovými problémy, protože se jedná o vzdělaného manažera. Fanoušci si oblíbí způsob práce, čestnost a hodnoty Davida Moyese. Tipuji plodné zítřky.“