Preview: Everton – West Ham United

21/11/2014 0 Od Riči

Po reprezentační přestávce stojí Toffees před jasným úkolem, proti West Hamu se bere pouze výhra, přestože na Goodison přijíždí ve formě hrající soupeř a Roberto Martínez s hrůzou počítá zraněné.

V současné chvíli trápí zdravotní problémy hned jedenáct hráčů Evertonu, přičemž o startu šesti z nich – James McCarthy, Kevin Mirallas, Leighton Baines (stehenní sval), Darron Gibson, Steven Pienaar (koleno), Seamus Coleman (achilovka) – rozhodne až vyšetření pár hodin před výkopem. Kotník Garetha Barryho potřebuje ještě čas na zotavení, proto defenzivní záložník usedne nanejvýše na tribunu vedle Johna Stonese, Antolína Alcaraze, Bryana Ovieda a Arounyho Koného.

Naštěstí kádr Evertonu je dostatečně široký, a tak na šanci vyčkávají další. Debutovat by mohl mladý Luke Garbutt, v případě neuzdravení Bainese, Bryan Oviedo se totiž do akce zapojí až na konci měsíce, nebo na začátku prosince. V základní sestavě nastoupí po měsíci Muhamed Bešić a v ofenzívě se bude spoléhat na Barkleyho s Naismithem. Otázkou zůstává, kdo dostane přednost na hrotu útoku. Romelu Lukaku se dostává do plné kondice, podle Martíneze bude Belgičan na sto procent válet od ledna, odlišnou variantu představuje Samuel Eto’o, který je schopný operovat rovněž coby útočný záložník.

Blues zlepšili po hrůzostrašném úvodu defenzivní hru, zejména Phil Jagielka jako správný kapitán a lídr zlepšil výkony, k čemuž přidal rovněž pár důležitých branek. Na druhou stranu remízy se Swansea City a Sunderlandem přibrzdili očekávaný útok na nejvyšší příčky. Mužstvo doplácí na neschopnost změnit styl hry v průběhu utkání, čímž by překonalo protivníkův blok. Není proto vyloučená změna rozestavení, formace 4-3-3 by snad dokázala oživit souhru, jež pochopitelně vázne kvůli rotaci sestavy.

West Ham patří k nejpříjemnějším překvapení letošní sezóny. Aktuálních 18 bodů a čtvrté místo v létě tipoval málokdo, zvláště jestliže stejného bodového zisku dosáhli vloni Hammers až v lednu. Svěřence Sama Allayrdace (manažer října BPL) pozvedli příchody útočníků Diafry Sakha (hráč října BPL) a Ennera Valencii a renesance Stewarta Downinga. Naneštěstí pro Londýňany zmíněná trojice bojuje s časem, aby stihla doléčit bolístky do sobotního odpoledne. Přestože by se jednalo o výrazné oslabení, West Ham nelze odepisovat, veze se na vlně euforie, hráči jsou draví a sebevědomí a pod tlakem budou rozhodně domácí, Evertoninas v ochozech a před obrazovkou si nepřipouštějí další zaváhání.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Everton neprohrál v 13 posledních střetnutích, přitom v posledních čtyřech zvítězil
• dalším triumfem by si Toffees připsali poprvé proti jednomu celku v Premier League pět po sobě jdoucích výher
• naposledy West Ham vyloupil Goodison v dubnu roku 2007, o jedinou branku se postaral Bobby Zamora, v témže ročníku však následoval sestup
• v posledních pěti ligových kláních rozhodčí ukázali čtyři červené karty, z toho třikrát na adresu Hammers.

Everton
• Po 16 obdržených branek v úvodních sedmi kolech inkasoval dvakrát v posledních dvou zápasech Premier League
• přestože doma v posledních dvou případech udržel čisté konto, s celkovými 11 inkasovanými trefami vévodí nelichotivé statistice
• Sylvaina Distin pokoří metu 450 duelů v Premiership, Leona Osmana pro změnu 400. představení v dresu Blues.

West Ham United
• 18 body z 11 kol stanovil nejlepší začátek v klubové historii v Premier League
• před dvěma týdny proti Aston Ville nedokázal skórovat po 10 ligových soubojích
• dosáhl osmi gólů hlavičkou, druhý nejlepší hlavičkáři z Evertonu se zastavili na číslovce 6
• střelecky se prosadil ve všech pěti venkovních výjezdech a je tak efektivnější venku (11) než doma (8)
• Stewart Downing už nyní nasbíral dvakrát více gólů (2) a dvakrát více asistencí (4) než za celou loňskou sezónu.

Týmové novinky

O bolístkách Evertonu bylo napsáno dost. Snad jen třeba dodat, že vzhledem ke čtvrtečnímu výletu do Německa se nebude za každou cenu riskovat nasazení plně neuzdravených fotbalistů.

EFC: Howard, Joel, Baines (?), Browning, Coleman (?), Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Atsu, Barkley, Bešić, Gibson (?), McCarthy (?), McGeady, Osman, Pienaar (?), Eto’o, Lukaku, McAleny, Mirallas (?), Naismith.

Kromě využití Downinga, Valencii a Sakha se prozkoumá též stav obránce Winstona Reida. Pokud by se neuzdravili, do základní jedenáctky by se protlačili Kevin Nolan, Andy Carrol, Carlton Cole či Mauro Zárate.

WHU: Adrian, Jääskeläinen, Collins, Cresswell, Demel, Jenkinson, O’Brien, Reid (?), Tomkins, Amalfitano, Downing (?), Jarvis, Kouyaté, Noble, Nolan, Song, Carroll, Cole, Sakho (?), Valencia (?), Vaz Tê, Zarate.

Co: Everton FC – West Ham United FC, 12. kolo Premier League
Kdy: 22. 11. 2014 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Mark Clattenburg