Preview: Everton – Queens Park Rangers

14/12/2014 0 Od Riči

V současnosti by se asi těžko hledal vhodnější soupeř na zastavení mizerné série z posledních týdnů a vylepšení letošní tristní bilance na Goodison Parku než na venkovních hřištích slabý Queens Park Rangers.

Na druhou stranu třeba pamatovat na faktor Evertonu – unikátní schopnost ztrácet body v nejabsurdnějších situacích, který spolu se špatnou aktuální formou (jedna výhra z posledních šesti zápasů) a tou na Goodisonu (dvě výhry z posledních osmi ligových kol), představuje pro nováčka Premier League určitou naději. Na druhou stranu čekání na vítězství v sedmi výjezdech, pozice v sestupových vodách a absence Charlieho Austina, s osmi góly nejlepšího kanonýra a jediného střelce týmu mimo Loftus Road, převažuje misky vah v zoufalosti na stranu Hoops.

Do nabitého vánočního programu Toffees vstupují s jasným cílem posunout minimálně do první poloviny tabulky, k čemuž bude potřeba zlepšit minimálně individuální výkony. Osm napáchaných chyb vedoucí k obdržené brance vykresluje obrovský vykřičník. I proto těší rychlé uzdravování Johna Stonese. Mladý Angličan si poškodil vazy v kotníku na začátku října a po nutné operaci se doba návratu odhadovala až na 14 týdnů, nyní se však už vrátil do tréninkového procesu a brzy se opět zapojí do akce. Nicméně pondělní start by ještě nejspíše představoval risk.

Nejasné je nasazení James McCarthyho, bez něhož ztrácí střed pole Evertonu výrazně na síle. Proti QPR navíc nemůžu hrát kvůli trestu za pět žlutých karet Gareth Barry, a tak Martínez musí vymyslet, koho k Muhamedovi Bešičovi. Prvně se nabízí zkušený Leon Osman, osobně bych se nebál nasadit Rosse Barkleyho, ze zataženější pozice by mohl diktovat tempo hry a v případě startu Stevena Naismithe by se vyřešil problém, komu svěřit post podhrotového fotbalisty.

Týmové novinky

O zdravotních stavech a potažmo využití v utkání Johna Stonese, Darrona Gibsona, Jamese McCarthyho a Stevena Naismithe se rozhodne test před výkopem. Stop za žluté karty vyřadil Garetha Barryho. Bryan Oviedo a Arouna Koné se jsou připravení po dlouhých měsících v rekonvalescenčním období.

EFC: Howard, Joel, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Hibbert, Jagielka, Stones (?), Barkley, Bešić, Gibson (?), McCarthy (?), McGeady, Osman, Oviedo, Pienaar, Eto’o, Koné, Long, McAleny, Mirallas, Naismith (?).

Za vyloučení z minulého víkendu pyká Charlie Austin, kopačky neobuje. Zranění vyřadilo Sandra a Alejandra Faurlína, nedostatečná kondice potom Adela Taarabta.

QPR: Green, McCarthy, Caulker, Dunne, Ferdinand, Hill, Isla, Onuoha, Traoré, Yun, Barton, Fer, Henry, Hoilett, Kranjčar, Mutch, Phillips, Wright-Phillips, Vargas, Zamora.

Co: Everton FC – Queens Park Rangers FC, 16. kolo Premier League
Kdy: 15. 12. 2014 od 21:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Neil Swarbrick