Everton – QPR 3:1

17/12/2014 0 Od Fip

Svěřenci R.Martineze vytěžili ze zápasu s QPR povinné vítězství. Ačkoli výkon nebyl stoprocentní, na venku zoufalé Londýňany zkrátka stačil. Hosté neměli mnoho příležitostí, ale mohou litovat zájmena toho, že neshodili své hrby a nenavlékli lepší masky, všechny góly totiž přišly po tečích bránících hráčů.

Evertonská první XI odpočívala v týdnu i přes zápas v Evropské lize, ale za opravdový návrat lze označit zapojení Stevena Naismithe. Ve středu pole spolu poprvé od začátku nastoupila dvojice Bešić-Barkley, která se napoprvé ukázala v dobrém světle (na to že se hrálo od 8 večer). První se prokázal dobrou poziční a hlavně tvrdou hrou, druhého pak nutno pochválit za vydatnou ofenzivní činnost.

Toffees se rozjížděli pomalu a tak se do prvních šancí dostávali Rangers, ale jak v případě Vargase, tak po něm tečujícícího Dunnea a z dálky střílejících Matta Phillipse a Davida Hoiletta, nešlo o pokusy, se kterými by měl Tim Howard mnoho práci, jestli vůbec nějakou.

Probouzející domácí převzali iniciativu a byl to hlavně Steven Naismith, který se objevil v prvních šancích a ukázal, jak je pro Everton současnosti důležitý. Nejprve zkoušel najít ve vápně Lukaka, následně zakončovala ze střední vzdálenosti, aby spolupráci s Lukakem zakončil po centru Colemana nastřelením kolegy v útoku, ale potrefených bylo více. Závar dokreslila střela Kevina Mirallase. Ospalé pondělní publikum na Goodison Park ale přilíš neprobrala. Záhy, to běžela 33. minuta, se ale probudilo kladivo v noze Rosse Barkleyho, který získal vybojovaný míč od Bešiće, ustál souboj ve středu hřiště, prošel před vápno, odkud s mírným škrtnutím uhýbajícího Isly prostřelil Roberta Greena – 1:0. Velmi povedený gól, až měl člověk pocit, že došlo k zrychlení přenosu. Everton využil momentum, nastřelený Vargas neměl jinou možnost než jej tečovat mimo dosah vlastního brankáře – 2:0. Trochu šťastný moment, do poločasu ale ještě zaváhání rozhodčího mohl dorazit hosty McGeady, po (ne)šikovném zpracování (rukou) ale minul Greenovu svatyni o 1 stopu.

Na začátku druhého poločasu na sebe upozorňoval odchovanec Evertonu Richard Dunne. Hráč QPR nejprve v souboji ve vápně přetlačil Kevina Mirallase na hranici faulu, poté ve druhém vápně zakopnul míč ve slibné pozici, aby se nakonec stal obětí nešikovné rozehrávky svého brankáře. Míč se pak přes Mirallase a McGeadyho dostal k hlavičkujícímu Naismithovi, který jej doslova procedil přes duo Green-Onuoha – 3:0.

Nejraději bych snad od dalšího popisování druhého poločasu upustil, minimálně do závěrečných vteřin se totiž nic moc pozitivního z pohledu Evertonu nedělo. Everton začal ztrácet ve středu hřištěm, zejména bych jmenoval zmar Romela Lukaka. Vítězného hlavičkového souboje jsme se od něj nedočkali, snad už příště. Na druhé straně  se v dobré příležitosti ocitl Jordon Mutch, aby stejný hráč v 80. minutě donutil z blízka Howarda k vyražení míče. Bohužel k smůle přihlížející dvojice obránců Distin&Baines na nohy aktivního, nově příchozího Bobbyho Zamory – 3:1. Do třetice Mutch pak zbytečně zajel do Mirallase, který tak do sprch putoval na nosítkách a celý modrý svět se nyní obává o jeho zdravotní stav před svátky (hlavně tedy pro zápasy mezi nimi).

Závěr utkání patřil herně opět Evertonu, který měl 3 dobré šance. V první se po krásném pasu Barkleyho ocitl Coleman, prudká rána neprošla přes připravené rukavice, následně Koné dobře ustál obležení 4 obránců (sám mezi ně totiž vlezl) a další náhradník Eto’o namířil připravenou střelou do tyče. Tečku mohl udělat zmíněný navrátilec Koné, ale nedosáhl na Barkleyho pas. Přesto se na Goodisonu slavila třetí letošní ligová výhra. Buďme za ni rádi.

Branky: 33. Barkley, 43. Mirallas (vl. Vargas), 53. Naismith (vl. Onuoha) – 80. Zamora.

Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Sylvain Distin, Séamus Coleman,Muhamed Bešić, Aiden McGeady (73. Steven Pienaar), Ross Barkley, Steven Naismith, Kevin Mirallas(90+1. Arouna Koné), Romelu Lukaku (77. Samuel Eto’o).

Queens Park Rangers: Robert Green, Nedum Onuoha, Richard Dunne, Suk-Young Yun, Joey Barton, Mauricio Isla, Jordon Mutch, Leroy Fer (77. Niko Kranjčar), Matt Phillips (59. Bobby Zamora), Eduardo Vargas, David Hoilett.