Everton – Stoke City 0:1

26/12/2014 0 Od Javor

„Je to obraz bídy a zmaru,“ pravil karamela po první půli, jenž utkání sledoval spolu se mnou. Nutno napsati, že zlepšení se ve druhém poločase nedostavilo.

Základní sestava Evertonu doznala tří změn, po nabrání fyzické kondice se do ní vrátil Stones a po uzdravení McCarthy s Mirallasem. Místo uvolnili Bešić, Eto´o a Distin. Belgický záložník hned ve druhé minutě spadl po kontaktu se soupeřem ve velkém vápně, ale rozhodčí Lee Mason odvahu takhle brzy písknout penaltu nenašel. O několik minut později se hlavami uprostřed hřiště srazili Lukaku a Shawcross, hůře na to byl stoper hostů, musel utkání dohrát se zafačovanou hlavou. Následkem dlouhého ošetřování bylo 10 nastavených minut na konci první půle. První desetiminutovka byla zakončena velkou šancí Stoke City, kdy přišel o míč v půlicím kruhu Stones, Krkić přihrál v brejku dva na jednoho Dioufovi, ale ten míč do sítě neposlal, o skvělý zákrok se podělili Howard s Jagielkou. Zákrok na Stonese od Whelana nebyl čistý, ale utkání po krátkém ošetření tahle dvacetiletá naděje dohrála. Na začátku mače se spíše ošetřovali hráči, Barkleyho krvácení z nosu musely zastaviti tampony.

Největší šanci Evertonu do té doby měl po rohu v 25. minutě Naismith, kdy jeho chytrá hlavička směřovala k pravé tyči, ale Nzonzi ji odvrátil. To ho zřejmě deprimovalo a tak si o chvilku později za faul nehodný jeho herní inteligence dostal zaslouženě žlutou kartu. Protože šlo o pátou žlutou kartu, tak si v neděli v Newcastlu nezahraje. Mirallasovu střelu vedle Begović kryl a pak se lámal chléb, nejen v první půli. Barry krásně vysunul Bainese, toho fauloval Walters Karta, leč jaká? Mason ukázal žlutou. A udeřilo na druhé straně.

Trestňák napálil Mirallas do zdi, odkop našel Krkiće, ten se dostal před McCarthyho a v pokutovém území ho Ir naremploval k směrem k zemi. Kontakt nebyl velký, ale samozřejmě stále platí, že po protihráči nemůžete jít rukama. Rozhodčí ukázal „pětku“ a samotný postižený proměnil penaltu střelou k pravé tyči – 0:1. Howard uhodl směr střely, ale brance nezabránil. A nedosti na tom, Mirllas v předposlední nastavené půli neproměnil vyloženou šanci. Howardův odkop se po hlavičce Lukaka dostal k Naismithovi, ten křížnou přihrávkou našel Mirallase, ale evertonská jedenáctka netrefila bránu.

Do druhé půle nastoupil Everton s Alcarazem a Roblesem na místě Howarda s Jagielkou, ti do šatny odkulhali a evidentně svá zranění nerozchodili. Zřejmě budou chybět i v Newcastlu. Po Lukakově nedůrazné střele doprostřed branky se podařila vydařenější akce Bainesovi, narazil si s Naismithem, ale Begović vyrazil a Mirallas se k dorážce už nedostal. V 70. minutě McCarthyho vystřídal Eto´o a Everton stupňoval svůj tlak. Zřejmě největší příležitost Evertonu v druhé půli spálil Naismith, kdy po přihrávce kamerunského útočníka v poslední minutě se už už otáčel kolem Pieterse, ale ten zblokoval míč na roh.

Druhý poločas se nesl ve znamení tlaku Evertonu, ale v podstatě bez šancí. Protože Stoke dobře bránilo a výhru si ubránilo, tak lehce opožděný vánoční dárek v podobě tří bodů si odváží hosté do města nad řekou Trent.

Branka: 38. Bojan Krkić (pen.)
ŽK: 28. Steven Naismith, 78. Gareth Barry – 35. Jonathan Walters, 83. Geoff Cameron, 90. Charlie Adam
Everton FC: Tim Howard (46. Joel Robles), Phil Jagielka (46. Antolin Alcaraz), John Stones, Séamus Coleman, Leighton Baines, Gareth Barry, James McCarthy (69. Samuel Eto’o), Kevin Mirallas, Steven Naismith, Ross Barkley, Romelu Lukaku
Stoke City: Asmir Begović, Geoff Cameron, Ryan Shawcross, Marc Muniesa, Erik Pieters, Glenn Whelan, Steven N’Zonzi, Jonathan Walters, Bojan Krkić (67. Charlie Adam), Marko Arnautović (76. Oussama Assaidi), Mame Diouf (90+2. Peter Crouch)
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 39 166