Preview: Newcastle United – Everton

27/12/2014 0 Od Riči

Everton zažívá hrůzný prosinec a na St James‘ Park zajíždí bez zraněné brankářské jedničky a kapitána, naštěstí rovněž Newcastle neprožívá dvakrát plodné období, a tak netřeba házet flintu do žita předčasně.

Obrat k lepším zítřkům nenastal ani v domácím klání proti Stoke City. Průběh rozhodně ovlivnil rozhodčí Lee Mason, když nepochopitelně neukázal červenou kartu Jonu Waltersovi, ovšem házet celou vinu za prohru na sudího by bylo nemístné. Toffees navázali na nemastné výkony a podruhé v řadě neskórovali. Hráčům evidentně chybí sebedůvěra a ani nechci uvažovat nad tím, zda všichni věří filozofii Roberta Martíneze.

Tolik opakovaný svižný přechod do útoku upadl s výkoností Colemana a Bainese, přesněji řečeno jejich podpory útoku. Seamus Coleman je pouze stínem dravého a sebevědomého beka z loňské sezóny a Leightonu Bainesovi chybí partner do kombinace v systému bez klasického levého záložníka, což představuje viditelný problém pro fotbalistu, který dokáže vymýšlet šance pro spoluhráče, v čemž mimochodem jen pár měsíců zpátky patřil k tomu nejlepšímu v Evropě.

Everton se z krize nedostane mávnutím proutku, před lednovým FA Cupem a únorovou Evropskou ligou je ale nutností získat ztracenou chuť do hry. Pomohlo by nasazení hladových náhradníků Garbutta, Ovieda, Pienaara, McGeadyho či Koného? Pomohlo by posouvat míč na Lukaka rychleji? Či pomůže trpělivost? Těžko říct.

Jestliže Blues prohráli čtyři z posledních šesti kol, Newcastle se v žádném případě nechlubí lepší formou, poražen odešel z posledních čtyř ligových zápasů, v nichž inkasoval 12x a skóroval pouze dvakrát. Alana Pardewa si jenom nedávno napravil reputaci u fanoušků za špatný vstup do ročníku, pod tlakem se tedy ocitá rozhodně dříve, než očekával. Mužstvo navíc trápí početná marodka, a tak by šlo utkání nazvat v nadsázce za „souboj tragédů“.

Týmové novinky

Obránce Paul Dummet a útočník Sam Ameobi zápasí s časem, aby stihli uzdravit bolístky, Geordies totiž chybí kvůli zdravotním potížím dalších devět jmen – Tim Krul, Rob Elliot, Davide Santon, Curtis Good, Ryan Taylor, Mehdi Abeid, Rolando Aarons, Gabriel Obertan a Sim De Jong.

NUFC:

Alnwick, Coloccini, Dummett (?), Haïdara, Janmaat, Streete, S. Taylor, Williamson, Anita, Bigirimana, Cabella, Colback, Jonas, Sissoko, Tioté, Vuckić, Ameobi (?), Armstrong, Cissé, Ferreyra, Gouffran, Pérez, Rivière.

Tim Howard (lýtko) a Phil Jagielka (kotník) museli už o poločase vystřídat proti Potters, podle Martíneze existuje pouze velmi malá šance na jejich uzdravení do neděle. Menší šrámy trápí Johna Stonese a Kevina Mirallase, nemoc potom Muhamada Bešiće. Tony Hibbert, Darron Gibson, Leon Osman a Christian Atsu jsou zranění ještě minimálně na dva týdny a Steven Naismith nenastoupí pro pátou žlutou kartu.

EFC:

Joel, Staněk, Griffiths, Alcaraz, Baines, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Stones (?), Barkley, Barry, Bešić (?), McCarthy, McGeady, Oviedo, Pienaar, Eto’o, Koné, Lukaku, McAleny, Mirallas (?).

Co: Newcatle United FC – Everton FC
Kde: St James‘ Park, Newcastle upon Tyne
Kdy: 28. 12. 2014 od 17:15 SEČ
Rozhodčí: Craig Pawson