Everton – West Bromwich Albion 0:0

19/01/2015 0 Od Javor

Neproměněná penalta a nulová kreativita stojí za ztrátou dalších dvou bodů. To, že WBA přijel betonovat, není omluva.

Jedinou změnu v sestavě udělal manažer Evertonu Martinez. Mirallas na pravé záloze nahradil potrestaného McGeadyho. Ze zraněných již usedl na lavičku Hibbert. Bývalí hráči Evertonu Anichebe a Lescott nastoupili v základní sestavě.

Po patnácti minutách měl Everton 88 % držení míče, ale tak dvě střely doprostřed branky, jejich autory byli Mirallas a Baines. Při nich se rozehříval brankář WBA Foster, který s jejich zlikvidováním neměl problém. Hosté se zkrátka zatáhli a stačilo jim občas odkopnout míč na půlku domácích a doufali v nějaký zajímavý protiútok. Hodně přihrávek šlo do stran, málokterá dopředu. Největší příležitost Baggies měl v 21. minutě Wisdom, kdy pláchl Mirallasovi, pěkně mu přihrál Morrison, ale nezpracoval míč, tak ani nevystřelil. Každopádně prvních 22 minut bylo hodně dietních.

O chvilku později byl faulován Baines, k trestňáku se postavil Mirallas. Což o to, rodák z Lutychu mířil dobře, do horního rohu, ale nedal míči razanci, tak brankář kryl bez problémů. Poté byla Besićova střela zpoza vápna tečována Naismithem nad břevno.V další příležitosti se ocitl Lukaku, ale jeho střela byla zblokována Lescottem. Nicméně bylo to směrem dopředu pomalé, bez pohybu, to se pak těžko něco vymýšlí. Ke konci poločasu měli příležitost i hosté, Anichebe přiťukl míč Gardnerovi, ale ten mířil vedle. A co byl vrchol první půle? Mirallasova neproměněná penalta. Lescott zahrál rukou, rozhodčí ukázal na puntík a míč se odrazil od tyče do zámezí. Můžeme jen spekulovat, proč ji nekopal Baines. Takže nakonec opravdu nula nula.

Mirallas do druhé půle již nenastoupil, Oviedo ho vystřídal. Pravděpodobně belgický záložník porušil interní pravidla o pořadí střelců penalt, čili střídání bylo hlavně výchovné. Nejzajímavějším okamžikem první pětiminutovky druhé půle byla žlutá karta pro Barryho po faulu na Berahina. A v notýsku rozhodčího ho brzy následoval právě Oviedo, tentokrát za faul zezadu na Gardnera. Naismith byl naopak žluté ušetřen, ač ji po skopnutí Anichebeho dostat měl. Další kartu dostal Morrison, zfauloval Barryho kousek před vápnem. O několik minut později byl Naismith postrčen Yacobem do sítě, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá. WBA se těžko dostávalo s míčem z vlastní půlky, ale gól domácích, kteří tlačili, stále nepřicházel.

Do útočné fáze se neobvykle hodně zapojoval Besić, centroval, sem tam vystřelil, ale nebylo to moc přesné. Hezkou akci předvedla čtveřice Stones-Barkley-Naismith-Lukaku, ale brankou to neskončilo. Bosňan zápas dohrál se žlutou kartou na kontě, když nedovoleně zastavil Sessegnona, kteý nahradil Morrisona. A nakonec to byl právě tenhle franocouzský záložník, který se dostal do šance. Ale byl z ní tak překvapený, že slabou střelou netrefil branku. Obrázek byl ale stále stejný – Everton vykombinuje přibližně k vápnu a pak místo střely si zbytečně dlouho přihrává. To je(bylo) špatně, současný kádr nemá na to, aby s míčem došel až do kuchyně. Navíc soupeř vždy dal nohu, tělo či hlavu do cesty míči a tak Foster ani nemusel předvádět nějaké těžké zákroky. Posledním napomínaným byl v 90. minutě Dorrans za faul. Z následujícího trestňáku Bainesův centr nepřeletěl prvního protihráče. A protože i konec utkání se nesl ve znamení hesla „střelbu mají zakázanou od doktora“, tak se po bezbrankové remíze body dělily.

ŽK: 49. Gareth Barry, 52. Bryan Oviedo, 77. Muhamed Bešić – 58. James Morrison, 90. Graham Dorrans
Everton FC: Joel Robles, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, Muhamed Bešić (79. Arouna Koné), John Stones, Gareth Barry, Ross Barkley, Steven Naismith, Kevin Mirallas (46. Bryan Oviedo), Romelu Lukaku
West Bromwich Albion: Ben Foster, Joleon Lescott, Chris Baird, Gareth McAuley, Andre Wisdom, Craig Gardner, James Morrison (65. Stéphane Sessegnon), Claudio Yacob, Chris Brunt, Victor Anichebe (79. Brown Ideye), Saido Berahino (70. Graham Dorrans)
Rozhodčí: Michael Oliver
Diváci: 34 739