Preview: Everton – West Bromwich Albion

17/01/2015 0 Od Javor

V pondělní velmi důležité ligové dohrávce přivítá Everton doma WBA. Ti mají v tabulce pouze o bod méně.

Po zklamání z úterního vyřazení od Hammers je třeba se vrátit do ligové reality. Ta není růžová, leč výkony v posledních několika zápasech zavdávají důvod k optimismu. A je pravda, že moc často neuvidíte utkání, které rozhodují penalty brankářů. Je tu zpět Premier League a do Goodison Parku přijíždějí Baggies, kteří jsou téměř sousedy v tabulce. Výhra je tedy žádaná, poptávaná, téměř nutná.

Pondělním hostům se vede v tomto ligovém ročníku špatně. Před sezónou přišel na manažerskou sesli do birminghamského předměstí Alan Irvine, člověk spjatý s Evertonem jako hráč i jako funkcionář, jednu dobu dělal pro tým z Goodison Parku šéfa akademie. Tam si taky našel posilu, přesvědčil Anichebeho, aby ve své kariéře navlékl druhý klubový dres a setkal se v kabině se svým bývalým spoluhráčem z Evertonu, Lescottem. Irvinovo vládnutí trvalo do konce prosince, vedení klubu ho na konci roku vyhodilo po prohře 0:2 se Stoke. Vystřídal ho největší propagátor baseballových čepic v anglickém fotbale vůbec, Anthony Richard Pulis. Tomu se v prvních dvou zápasech povedlo uhrát čtyři body a jestliže výhra nad Hullem se čekala, tak bod z Upton Parku je při letošní ligové formě West Hamu určitě cenný. Též se mu podařilo vyhrát třetí kolo Anglického poháru nad Gatesheadem, dokonce rekordním výsledkem 7:0. Ve čtvrtém kole příští týden si tak budu moci na hřiště Birminghamu City zajít pěšky, místo předzápasového tréninku.

Everton by takovéto starosti taky měl rád, leč nemá. Sestava bude podobná, McGeady si odpyká trest za vyloučení, dá se předpokládat jeho nahrazení na pravé záloze Mirallasem, jehož kotník není úplně vyléčen, ale bude to muset zvládnout. Je otázka, kdo bude hrát vlevo, Barkley hrál v posledním zápase špatně, ale to víme všichni, že není křídlo. Chybět bude též Eto´o, který dotahuje přestup do Sampdorie Janov, možná přijde zamávat fanouškům před zápasem/o poločase na rozloučenou. V druhé polovině sezony tedy dostane hodně prostoru Koné. Z ostatních zraněných plejerů je nejblíže návratu dvojice Distin-Hibbert, ti podstoupí před zápasem test své fyzičky, pokud uspějí, můžou utkání začít na lavičce.

WBA bude postrádat dvojici Olsson (zraněné lýtko)-Mulumbu (plnění reprezentačních povinností na mistrovství Afriky). Lescott by jistě měl být v základní sestavě, dost možná jako kapitán. Pro místo jediného hrota se bude Pulis rozhodovat mezi Anichebem, pro kterého mluví jeho znalost obránců Evertonu a Berahinem, který se tímhle nemůže pochlubit, zato mu to v poslední době slušně střílí. Nelze vyloučit ani variantu s Berahinem pod Anichebem. Wisdom z RS, který v tomhle celku hostuje, nejspíše začne utkání v základní sestavě na pravém obránci.

Co: Everton FC – West Bromwich Albion FC, 22. kolo Premier League
Kdy: 19. 1. 2015 od 21:00 SEČ
Kde: Goodison Park (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver