Everton – Dynamo Kyjev 2:1

12/03/2015 0 Od Riči

Everton se oklepal z nevydařeného úvodu duelu poznamenaného obdrženou brankou, ještě v první půli zařadil vyšší obrátky a načal obrat, který Romelu Lukaku dokonal proměnou penaltou v 82. minutě.

Oproti zápasu na Stoke City Roberto Martínez provedl tři změny v základní sestavě, přičemž z toho dvě vynucené, nezpůsobilého Lennona nahradil Kevin Mirallas, zraněného Stonese Antolín Alcaraz. A posledně Darrona Gibsona na postu kreativního záložníka vyměnil Ross Barkley.

Duel hraný za hustého deště odstartovali lépe hosté z Ukrajiny, aktivní a přímočarou hrou dělali Toffees problémy, cítit byla hlavně nesehranost stoperské dvojice, Alcarazovi trvalo pár minut, než si uvědomil, kde že se to vlastně nachází. Každopádně to už Dynamo vedlo, Andrij Jarmolenko nacentroval z rohového kopu a zkušený Oleh Husjev propálil Howarda – 0:1. V zónovém bránění selhal James McCarthy.

Everton dostala do zápasu po půlhodině hry chyba brankaře Šovskovského, ten vyběhl daleko z brány, ovšem nedokázal odvrátit míč do bezpečných míst, naopak se ho zmocnil Romelu Lukaku a zkoušel trefit odkrytou bránu. Jenže vůbec nepochodil, ideálnější by asi byla přihrávka na nabíhajícího Jagielku.

O pár minut později se Lukaku uvedl v lepším světle, trestný kop dobře kroutil a s pomocí teče gólmana ho otřel o břevno. V 39. minutě již diktovali hru angličtí Blues a opět se ukázal Romelu Lukaku, výborně potáhl akci, ustál atak několika protivníků a vysunul Stevena Naismithe, který si pohotově zpracoval míč na silnější pravou nohuu a rozvlnil síť – 1:1.

Celá druhá půle patřila Evertonu, dobrou pětačtyřiceti minutovku odstartoval střelou z dálky Antolín Alcaraz, v dalších šancích minul hlavičkou Steven Naismith či Luke Garbutt vyzkoušel pozornost těžce zkoušeného brankaře soupeře po trestném kopu z úhlu. V 64. minutě Martínez ideálně vyhodnotil situaci a stáhl otráveného Mirallase, na hřiště poslal Arounu Koného. Ačkoliv Mirallas patří k nejlepším hráčům v kádru, jeho frustrace a myšlenky na odchod jsou zřejmé. Jestliže neznačne na trávníku projevovat snahu, bude lepší místo něj stavět dorostence.

Koné se záhy uvedl hlavičkovým pokusem doprostřed brány a tlak přinášel další možnosti. Gareth Barry v ideální pozici mířil hodně nepřesně, a tak pomohl až střídající Leon Osman. V 81. minutě jeho centr zasáhl Danila Silvu do ruky a sudí Carballo nařídil pokutový kop. K němu se postavil Romelu Lukaku a se štěstím skóroval – 2:1.

V závěru se Toffees snažili o třetí trefu, bohužel Osmanovi scházelo k přesnějšímu zakončení hlavičkou pár centimetrů.

Branky: 39. Steven Naismith, 82. Romelu Lukaku (pen.) – 14. Oleh Husjev
ŽK: 16. Kevin Mirallas – 90. Dieumerci Mbokani
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, Antolin Alcaraz, Phil Jagielka, Luke Garbutt, James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley (74. Leon Osman), Steven Naismith, Kevin Mirallas (64. Arouna Koné), Romelu Lukaku
Dynamo Kyjev: Oleksandr Šovkovskyj, Domagoj Vida, Aleksandar Dragović, Danilo Silva, Vitorino Antunes, Miguel Veloso (84. Jevhen Čumak), Serhij Sydorčuk, Oleh Husjev (76. Artem Kravec), Andrij Jarmolenko, Dieumerci Mbokani, Vitalij Bujalskyj (67. Denys Harmaš)
Rozhodčí: Carlos Velasco Carballo