Preview: Everton – Dynamo Kyjev

11/03/2015 0 Od Javor

Evropská liga Evertonu v téhle sezóně jde. Na potvrzení tohoto tvrzení si počkáme snad jen do zítřka, kdy v Goodison Parku hrají Toffees proti Dynamu Kyjev.

První osmifinálový zápas přichází v pro Everton špatný čas. Po prohře a špatném výkonu na Stoke chce část fanoušků odchod manažera Martíneze. Ten aspoň veřejně přiznal, že v lize se hraje o záchranu.

Pravačka bývalého RS Dudka byla při losu milostivá – tým z ukrajinského hlavního města je zcela určitě zdolatelný soupeř. Ale sezóna mu vychází, v lize vede, v národním poháru je ve čtvrtfinále a trenér Sergej Rebrov si určitě nestěžuje, že i v Evropské lize jsou v osmifinále. K silným stránkám týmu patří obrana, sedm inkasovaných branek v šestnácti ligových zápasech je toho důkazem.

Stručně si řekněme něco k historii. Dynamo bylo založeno v roce 1927 a od konce 60. let začalo patřit k sovětské špičce. Pravidelně sbíralo tituly a dvakrát zvládlo vyhrát i PVP. V prvním případě se jim dokonce povedlo vyhrát Superpohár nad Bayernem Mnichov. Opravdu pouze namátkou několik jmen z historie klubu – Blochin, Rudakov, Oniščenko, Rac, Bělanov, Zavarov. Na trenérské lavičce dohlížel na slavnou éru Valerij Lobanovskij. Po pádu režimu je asi nejslavnější trojice Rebrov-Ševčenko-Šovkovskij. A právě čtyřicetiletý brankář a žijící klubová (a nejspíš i ukrajinská) legenda dělá současnému týmu kapitána.

Ale zrovna nad jeho startem je otazník (v minulém ligovém zápase nenastoupil), stejně jako nad účastí záložníka Sidorčuka. Kdo za hosty nenastoupí zcela určitě je záložník Belhanda, který pyká za vyloučení v prvním zápase minulého kola proti Guingampu. Kvůli kartám nenastoupí ani Rybalka, bývalý hráč Liberce. Vážné zranění utrpěl i nizozemský útočník Lens a lazaret doplňuje trojice Haruna-Makarenko-Selin. Naopak se klubu podařilo odvolání ohledně Jarmolenkova trestu, ten určitě nastoupí v základní sestavě.

Absentéry za Everton budou z důvodu zranění Baines-Hibbert-McGeady-Oviedo-Pienaar. Z důvodu hraní za Tottenham nemůže v Evropské lize nastupovat Lennon a o startu dvojice Osman-Stones se rozhodne před zápasem.

Utkání vysílá přímým přenosem stanice Nova sport.

Co: Everton FC – FK Dynamo Kyjev, 1. zápas osmifinále Evropské ligy
Kdy: 12. 03. 2015 od 21:05 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool, Anglie (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Carlos Velasco Carballo (Španělsko)