Everton – Newcastle United 3:0

15/03/2015 0 Od Riči

Evidentně pomohlo, že Javor v preview popatnácté zdůraznil povinnost sebrat tři body. Důležitá výhra 3:0 rozhodně potěšila, zvláště když Toffees před zápasem v lize netriumfovali měsíc a půl a na Goodisonu dokonce tři měsíce.

Roberto Martínez se odvážil ke změně, sáhnul k rozestavení 4-4-2 a v základu se objevil pouze jeden defenzivní záložník. Do útoku nominoval Arounu Koné, dále oproti čtvrtku ukázal na Darrona Gibsona, Leona Osman a Aarona Lennona. Z úvodní jedenáctky vypadal Kevin Mirallas, který utrpěl proti Dynamu Kyjev menší zranění, dále disciplinárně potrestaný Barry a z taktických důvodů trojice Garbutt, Barkley, Naismith.

První rozruch přinesla už 2. minuta, Tim Howard dobrým reflexem vyrazil střelu Gabriela Obertana z rohového kopu a následnou dorážku Williamsona zblokoval McCarthy, penalta se nepískala. Everton poprvé nebezpečně zahrozil v 19. minutě a rovnou se měnilo skóre, Jagielka poslal dlouhý pas dopředu, Lukaku zpracoval a nabil do palebné pozice rozběhnutému McCarthymu, jenž překvapil umístěním střely Tima Krula – 1:0.

Na další zajímavé situace si diváci museli počkat do druhého poločasu. Nejprve Ryan Taylor pálil nad břevno z trestného kopu, aby poté v rozmezí tří minut chyby jeho spoluhráčů zapříčinily prohru v utkání. V 56. minutě Yoan Gouffran hloupě ztratil míč ve vlastním vápně a hlavně fauloval atakujícího Lennona, sudí Atkinson nařídil pokutový kop. Z jedenácti metrů se v poslední době nemýlí Romelu Lukaku, Krula překonal s klidem mazáka – 2:0. Neštěstí hostů vyvrcholilo o tři minuty, kapitán Fabricio Coloccini bezmyšlenkovitě zajel do Aarona Lennona a uviděl červenou kartu.

V početní převaze si Everton hlídal výsledek a snažil se přidat třetí trefu, po přiťuknutí Bainese střílel Arouna Koné tvrdě, ovšem pouze doprostřed brány, více se holandský brankař zapotil při pokusu Leona Osmana a zanedlouho vystavil perfektní stopku střídajícímu Barkleymu v tutové gólové příležitosti.

Na druhé straně Moussa Sissoko přerušil dlouhotrvající klid Howarda, svým obstřelem donutil Američana k pohotovému skoku na zem. Definitivní tečku nabídlo nastavení a akce dvou čerstvých hráčů, Christian Atsu potáhl protiútok a krásně uvolnil Barkleyho, ten navázal na kolegu, hbitou kličkou obešel brankaře a zakončil do odkryté brány – 3:0. Snad tato Barkleymu branka dodá potřebné sebevědomí a pozvedne jeho výkony.

Branky: 20. James McCarthy, 56. Romelu Lukaku (pen.), 90+3. Ross Barkley
ŽK: 79. Aaron Lennon – 29. Ryan Taylor, 55. Moussa Sissoko
ČK: 59. Fabricio Coloccini
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Séamus Coleman, Antolin Alcaraz, Aaron Lennon (85. Christian Atsu), Leon Osman, Darron Gibson, James McCarthy (86. Muhamed Bešić), Arouna Koné, Romelu Lukaku (74. Ross Barkley)
Newcastle United: Tim Krul, Fabricio Coloccini, Ryan Taylor, Mike Williamson, Daryl Janmaat, Moussa Sissoko, Jack Colback, Gabriel Obertan (46. Ayoze Pérez), Yoan Gouffran, Emmanuel Rivière (62. Jonás Gutiérrez), Sam Ameobi (58. Rémy Cabella)
Rozhodčí: Martin Atkinson
Diváci: 38 806