Preview: Dynamo Kyjev – Everton

18/03/2015 0 Od Javor

K odvetnému mači v ukrajinské metropoli odlétá Everton s mírným optimismem. EL mu jde a doma se zvládlo o jeden gól vyhrát.

V posledním ligovém utkání se zadařilo, Goodison Park viděl jasné vítězství nad Newcastlem 3:0 po výkonu, na který se dalo fakt koukat. Dynamovci taky mohou být s generálkou v lize spokojeni, předposlední Mariupol dostal v Kyjevě populárního bůra. Náskok v čele zůstal před Šachťorem Doněck tedy sedmibodový.

Hosté byli v prvním zápase přehráni a lze s uspokojením konstatovat, že vedení o gól po prvním zápase je zasloužené, ač optimisté by chtěli více. To se ale nepovedlo a musí stačit Lukakem proměněná penalta k náskoku 2:1. Kyjevané se opravdu můžou spolehnout na solidní obranu a v kombinaci s domácí neporazitelností celkově v této sezóně určitě nepůjde o procházku žlutým lánem obilí.

Co se týká novinek ohledně hráčů a jejich (ne)schopnosti nastoupit, tak Rybalka si již trest odpykal a bude zítra k dispozici. Naopak stále stojí Belhanda a zranění nedovolí nastoupit dvojici Lens-Makarenko. U Evertonu jsou dvě pozitivní zprávy – s týmem odletěl k zápasu McGeady a Stones je už vyléčený. V Liverpoolu zůstal Mirallas, který kvůli lehkému zranění nebyl nominován do nedělního zápasu. Samozřejmě se počítá s Bainesem v základní sestavě, mezi rekonvalescenty stále jsou Hibbert, Oviedo a Pienaar. I nadále platí, že Lennon je posila pouze pro ligu.

Sestava by tedy mohla vypadat nějak takto: Howard – Baines, Stones, Jagielka, Coleman – Atsu, Barry, Naismith, McCarthy, McGeady – Lukaku. Těch možností je samozřejmě více, hlavně na podhrotu mohou nastoupit všichni tři, navíc Barkley dal strakám pěknou branku a i Osmanovi se zápas povedl.

Ve špatném stavu je trávník na Olympijském stadionu, Everton kvůli tomu nemohl na něm dnes večer trénovat. Ale podmínky budou stejné pro oba týmy, navíc Dynamo Kyjev dostalo pokutu 70 tisíc švýcarských franků a musí uzavřít část stadionu kvůli výtržnostem fanoušků, když tam v předchozím kole hrál Guingamp.

A na závěr několik vět od trenérů samotných před zápasem. Rebrov (Dynamo Kyjev): „Pochopitelně, že musíme hrát jinak. Bereme v úvahu chyby, které jsme (v prvním zápase) udělali v Liverpoolu. Musíme hrát agresivněji, s větším sebevědomím. Naším cílem je vyhrát a postoupit do dalšího kola. Romelu Lukaku je velmi důležitý hráč, ale nemůžeme se zaměřit pouze na něj. Vrací se Baines, Garbuttovy trestné kopy jsou nebezpečné. Everton má hodně dobrých hráčů.“

Martínez (Everton): „Víme, že to bude velmi náročný zápas. Jistě, Dynamo uznáváme, je to silný tým, který doma ještě letos neprohrál. Jsme na zápas připraveni. Nepřijeli jsme pro remízu. Jsme hrdí reprezentanti Anglie v evropských pohárech.“

Co: FK Dynamo Kyjev – Everton FC, 2. zápas osmifinále Evropské ligy
Kdy: 19. 03. 2015 od 19:00 SEČ
Kde: Olympijský stadion, Kyjev, Ukrajina (kapacita: 70 050)
Rozhodčí: Deniz Aytekin (Německo)