West Ham United – Everton 1:2

17/05/2015 0 Od Riči

Romelu Lukaku se stává specialistou na West Ham, svým šestým gólem v šestém vzájemném utkání, vstřeleným v samém závěru, posunul Toffees na desátou příčku právě na úkor sobotního soupeře.

Základní sestava Merseysiders doznala oproti minulému víkendu pouhé jediné a vynucené změny, zraněného Leightona Bainese nahradil devatenáctiletý debutant Brendan Galloway. O své budoucnosti nerozhodnutý Luke Garbutt přes předzápasové prognózy zůstal pouze na lavičce náhradníků.

Prvně se k příležitosti propracovali Toffees, v úvodu Leon Osman bodlem zkoušel vyzrát na Adriána, Španěl bystrým skokem vyrazil na rohový kop. Na druhé straně sudí odepřel domácím výhodu pokutového kopu, když Aaron Cresswell centrem nastřelil Colemanovu ruku. A jak bývá zvykem Sama Allardyce, v rozhovoru po střetnutí si nenechal ujít příležitost zkritizovat rozhodčího.

Everton se snažil o kombinační hru, po Lennově postupu se ve vápně uvolnil Romelu Lukaku, ovšem v zakončení vysoko přestřelil. O poznání lépe pálil nejlepší střelec Blues z trestného kopu v 50. minutě, ke gólu mu scházely decimetry.

West Ham se prosadil z první vážnější situace, v 62. minutě si Stewart Downing narazil se Songem a pěkným obstřelem otevřel skóre utkání – 1:0. Jenže už za šest minut Romelu Lukaku poslal do vápna dobrý pas a Leon Osman využil nedůslednost obrany k pohotovému zpracování a akrobatickému finiši – 1:1.

Poklidný závěr přerušila 93. minuta, střídající Aiden McGeady nacentroval a aktivní Lukaku rybičkou rozhodl o zisku tří bodů – 1:2.

Duel byl zajímavý rovněž z hlediska kvalifikace do Evropské ligy na základě postavení v UEFA Fair Play League. Čtyři žluté karty Evertonu nahrávají lepšímu postavení Hammers.

Branky: 62. Stewart Downing – 68. Leon Osman, 90+3. Romelu Lukaku
ŽK: 26. Winston Reid – 33. Séamus Coleman, 45. Ross Barkley, 74. James McCarthy, 90+1. Brendan Galloway
West Ham United: Adrián, Carl Jenkinson, James Collins (14. Reece Burke), Winston Reid, Aaron Cresswell, Alexandre Song, Cheikhou Kouyaté, Mark Noble, Stewart Downing, Enner Valencia, Carlton Cole (70. Nenê)
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Brendan Galloway, Gareth Barry, James McCarthy, Aaron Lennon (78. Aiden McGeady), Ross Barkley (70. Kevin Mirallas), Leon Osman, Romelu Lukaku
Rozhodčí: Kevin Friend
Diváci: 34 977