Preview: West Ham United – Everton

15/05/2015 0 Od Javor

Everton se stále ještě může přes žebříček Fair play dostat do Evropské ligy. V něm je třetí. Náš zítřejší hostitel druhý. A protože RS se kvalifikují (jako nejslušnější tým, ehm ehm) z ligy do evropských pohárů, tak je jasné, co je v sázce.

West Ham je v tabulce desátý, letos neměl starosti se záchranou a chvilku dokonce pošilhával po evropských pohárech. To se z ligy už nepovede, přesto je v Upton Parku sezona hodnocena pozitivně. Ale Sam Allardyce nemá podepsanou smlouvu na další rok a tak se spekuluje, kdo by přišel, pokud by milovník nakopávané na jednoho hrota odešel. Dnes média zveřejnila dvě zajímavá jména. Zatímco jmenování Biliće by nepřekvapilo, tak Beníteze bych osobně u Kladivářů opravdu nečekal. A po včerejším překvapivém vypadnutí s Dněpropetrovskem opravdu může být fsw volný..

Ale zpět k zápasu samotnému. WHU sice už jen dohrává sezónu, ale rádo by přece jen skončilo v horní polovině tabulky a manažer se vyjádřil, že by po zítřejším střetnutí rád měl 50 bodů, tedy vyhrál. Zároveň varoval před Lukakem. Není se co divit, belgický hroťák si na gólech do sítě Kladivářů vyloženě smlsne rád a pouze Newcastlu vsítil více branek za tu dobu, co v Anglii působí. Současná forma týmu, kterého si staronový premiér plete s Aston Villou (naprosto ho chápu, pozn. Javora), je proměnlivá jako aprílové počasí. Everton pro změnu si zahrál v posledních dvou zápasech na Jánošíka a sestupem ohroženým týmům daroval tři body. Divák tedy může očekávat naprosto cokoliv, co se týká kvality zápasu.

Domácím bude chybět dlouhodobě zraněná trojice Sakho (stehno)-Carroll (kolenní vazy)-Demel (lýtko). Vykloubené rameno nepustí do hry stopera Tomkinse a o startu dalšího se rozhodne před zápasem, Reida stále zlobí přitahovač stehenního svalu.

U Evertonu bude opět chybět čtveřice, tentokrát se k obvyklé trojici Oviedo-Hibbert-Gibson přidává Baines, který si v minulém zápase proti Sunderlandu zranil kotník a ve středu odpoledne podstoupil operaci. Odhadovaná doba absence je tři měsíce. Nepravděpodobný je start Pienaara, naopak by již na lavičce měl být McGeady. Pozici levého beka tedy zaujme Garbutt.

Co: West Ham United FC – Everton FC, 37. kolo Premier League
Kdy: 16. 05. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Boleyn Ground, Green Street, Londýn (kapacita: 35 016)
Rozhodčí: Kevin Friend