Preview: Everton – Tottenham Hotspur

23/05/2015 0 Od Riči

Tečku za nevydařenou sezónou obstará nedělní domácí duel s Tottenhamem, Toffees se, doufejme, aspoň pokusí udržet postavení v první polovině tabulky.

Než začne konečné analyzování, třeba vyřešit tajenku, na kterém konkrétním místě Everton zafinišuje. Na první pohled by se možná mohlo zdát, že nezáleží, zda se bude jednat o 10., či až 12. místo, ale už jenom třeba protože od sezóny 2005/06 se nenosí spodní polovina tabulky, anebo s ohledem na rozdílné finanční ohodnocení příček by se slušelo zakončit úspěšně.

Spurs potom potřebují bodovat ještě znatelněji. Stále jsou ve hře o 5. místo a Evropskou ligu, v níž letos mimochodem skončili v první vyřazovací fázi. Manažer Mauricio Pochettino se rozhodně nevyvaroval chyb ve svém prvním roce, ovšem rovněž přesvědčil o potenciálu, a jestliže se mu dostane dostat času od předsedy Daniela Levyho, na White Hart Lane aspektu velmi vzácném, může vybudovat dlouhodobě konkurence schopné mužstvo.

Pokud třeba někoho z Tottenhamu vyzdvihnout, ihned naskočí jméno Harry Kane. Nejlepší mladý ligový fotbalista podle hráčské asociace vtrhl do Premiership jako uragán a kromě gólové potence udivuje až dokonalou všestranností. V neděli si ho vezme na starost Phil Jagielka, nejlepší klubový hráč, a John Stones, velmi pravděpodobný spoluhráč z Albionu na nadcházejícím ME U21 v Česku a nejlepší mladý klubový hráč, když již jsem začal s těmi vavříny.

V sestavě Blues nelze čekat velkých změn. Nejasné je pouze složení ofenzivní trojice, která se musí obejít bez Aarona Lennona, jenž coby zaměstnanec Spurs do utkání nenastoupí. Po menší přestřelce přes média se pravděpodobně dočká rozlučky Sylvain Distin. Francouz po šesti letech odchází z klubu, a přestože mu Martínez původně nehodlal dopřát závěrečné minuty na Goodisonu, Španěl snad poprvé ustoupil od své tvrdohlavosti a možné nasazení naznačil. Jen musí stoper s 209 střetnutími v královsky modrém dresu překonat menší nemoc.

Zápasová fakta

Vzájemná
• Tottenham nezvítězil v sedmi posledních výjezdech na Goodison Park, naposledy se radoval v roce 2007
• na druhou stranu Londýnští porazili víkendové soupeře v historii Premier League v 21 případech, nejvíce ze všech celků.

Everton
• 10. místo s 47 body
• vloni po 37 kolech nasbíral o 22 bodů více
• obdržel devět branek v posledních 15 domácích ligových duelech a v kalendářním roce 2015 udržel šest čistých kont na domácí půdě, spolu s Arsenal a West Bromem této statistice vévodí
• jeho hráči vyprodukovali 15 chyb přímo vedoucích k inkasované brance v letošní sezóně.

Tottenham Hotspur
• 6. místo s 61 body
• minulý víkend zdolal Hull City, čímž si připsal pouhou druhou výhru v posledních sedmi kolech
• získal 60 a více bodů v každém z posledních šest ročníků
• Harry Kane stojí jednu vstřelenou branku od vyrovnání klubové rekordu v počtu nastřílených branek během jedné seony, 21 tref se podařilo vsítit Sheringhamovi (1992/93), Klinsmannovi (1994/95) a Baleovi (2012/13)
• Brad Friedel končí s profesionální kariérou, a pokud by nastoupil do poslední utkání, stane se ve 44 letech a šesti dnech nejstarším hráčem Premier League, čímž by překonal dvacetiletý rekord brankaře Johna Burridge.

Týmové novinky

Na čtveřici marodů Hibbert, Oviedo, Gibson, Pienaar jsme zvyklí. Nově si nezahraje zmíněný Aaron Lennon a lehce zraněný Antolín Alcaraz, jemuž končí smlouva. Nejen mně by se splnilo přání, kdybych Paraguayce vícekrát neviděl v trikotu Evertonu.

EFC: Howard, Joel, Browning, Coleman, Distin, Garbutt, Jagielka, Stones, Atsu, Barkley, Barry, Bešić, McCarthy, McGeady, Osman, Koné, Long, Lukaku, Mirallas, Naismith.

Za hosty visí otazník nad nominací nemocného Michela Vorma, vzhledem k loučící mu se Friedelovi se však nejedná o problém. Pochettino si škrtne zraněné obránce Bena Daviese s Kylem Walkerem, distancovaného Vlada Chiricheşa a z rodinných důvodů odcestovaného Emmanuela Adebayora.

THFC: Friedel, Lloris, Vorm (?), Dier, Fazio, Kaboul, Rose, Vertonghen, Yedlin, Bentaleb, Capoue, Chadli, Dembélé, Eriksen, Lamela, Mason, Paulinho, Stambouli, Townsend, Kane, Soldado.

Co: Everton FC – Tottenham Hotspur FC, 38. kolo Premier League
Kdy: 24. 05. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Jonathan Moss