Everton – Tottenham Hotspur 0:1

24/05/2015 0 Od Javor

Kane svou hlavičkou dotáhl Kohouty nakonec do evropských pohárů a Evertonu tak zamezil umístění v horní polovině tabulky.

V základní sestavě na levé obraně opět nastoupil Galloway, Garbutt tentokrát nebyl ani na lavičce, kam naopak usedl Distin. Pod hrotem Lukakem se seřadila trojice Osman-Barkley-Mirallas. Spurs očekávaně s ofenzivní dvojicí Eriksen-Kane.

Úvod byl opatrný, ale od začátku bylo vidět, že to jsou hosté, kteří hrají o více, přece jen měli ještě šanci na Evropskou ligu. Byli aktivnější, ale spíše se hrálo ve středu hřiště. První zajímavější šance přišly na konci první dvacetiminutovky, kdy chyba v obraně Evertonu znamenala slušnou šanci pro Lamelu, ale proti jeho střele ke vzdálenější tyči vykopl dobře nohu Howard a míč kutálející se k tyči ještě před čarou stihl chytit. Z protiútoku vystřelil pěkně Mirallas, ale Lloris kryl. A protože stejný hráč mírně přestřelil z otočky, tak zahřmělo na druhé straně. Bentalebův centr byl zblokován k Dierovi, jehož centr zprava přesně na malé vápno mezi stopery přistál na hlavě Kanea. Ten jen prodloužil ke vzdálenější tyči. Z takovéhle vzdálenosti jsou brankáři obvykle odsouzeni do role diváků – 0:1.

O osm minut později zahrozili hosté opět a znovu u toho byl Kane.  Tentokrát se mu ale nepodařilo přejít přes posledního muže Stonese, který jeho ránu zblokoval. Na konci poločasu měl dvě dobré šance Everton, nejdřív dnes hodně aktivní Mirallas se nechal vytlačit brankářem až k brankové čáře a pak zkoušel z téhle pozice bránu trefit, ale přestřelil. Lukaku někde na osmi metrech správně mával rukama, ale marně. Již v nastaveném čase prvního poločasu pěkně vystřelil Coleman a Llorisovi hodně provětral rukavice, který střelu vyrazil na roh. Ale branka z toho nebyla a tak hosté zaznamenali v první půli vítězství.

Do druhé půle Bešić vystřídal Barkleyho. První příležitost druhého poločasu si sám pro sebe vypracoval Galloway, ale po odrazu od protihráče a s Llorisem, který už vybíhal, mu vyšlo zakončení na dlouhou nohu, takže brankář kryl. Po téhle šanci z 51. minuty se hra vyrovnala, Mirallas byl i nadále aktivní, ale nic z toho. Kolem 60. minuty byl přibližně pětiminutový tlak hostů, ale byly z toho pouze dva rohy. Po 70. minutě se začalo střídat, Mirallas uvolnil místo Naismithovi.

Další průnik Gallowaye brankou neskončil, o chvíli později se přiostřilo, rozhodčí Moss rozdal tři žluté Stamboulimu za ruku a Jagielkovi s Masonem za fauly. V 84. minutě se dočkal svého posledního startu za Everton Distin, vystřídal Gallowaye. O minutu později vystřídal Kanea Townsend. Ale ještě jedna velká šance přišla – a měl ji na kopačce Naismith. Po akci Lukaka zakončoval nůžkami nad, ale rozhodčí zvedl praporek… Zmínit musím už jen vystřídání Chadliho Soldadem, potom rozhodčí ukončil zápas.

A jaký měl výsledek vliv na tabulku? Poté, co RS dostali ve Stoke 1:6, postupuje Tottenham přímo do skupiny Evropské ligy. Everton je jedenáctý, cíl skončit v horní polovině tabulky tedy nevyšel.

Branka: 24. Harry Kane
ŽK: 81. Phil Jagielka – 80. Benjamin Stambouli, 83. Ryan Mason
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Phil Jagielka, Brendan Galloway (84. Sylvain Distin), James McCarthy, Gareth Barry, Kevin Mirallas (73. Steven Naismith), Ross Barkley (46. Muhamed Bešić), Leon Osman, Romelu Lukaku
Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Eric Dier, Federico Fazio, Jan Vertonghen, Nabil Bentaleb, Moussa Dembélé (53. Benjamin Stambouli), Ryan Mason, Erik Lamela, Christian Eriksen, Nacer Chadli (90+3. Roberto Soldado), Harry Kane (85. Andros Townsend)
Rozhodčí: Jonathan Moss
Diváci: 39 365