První posilou Cleverley

06/06/2015 0 Od Riči

Everton ulovil do svých sítí Toma Cleverleyho, který jako volný hráč uzavřel pětiletý kontrakt. 25 let starý záložník se po konci kontraktu v Manchesteru United rozhodl upřednostnit angažmá na Goodison Park na úkor setrvání v Aston Ville, kde hostoval v nedávno skončené sezóně.

Cleverleyho, pro nejbližší dny člena anglického reprezentačního výběru, v němž nahradil zraněného Ryana Mansona, si vybral manažer Villans Paul Lambert na roční hostování během loňského Deadline Day. Mimochodem v ten samý den byl Everton se stejnou žádostí ze strany United odmítnut.

Za Midlanders odehrál 31 ligových utkání a pomohl k postupu do finále FA Cupu. Vzpomínat bude raději na závěr angažmá, když se ujal kormidla Tim Sherwood, a výkony celého týmu a i rodáka z Basingstoke se výrazně zlepšily.

S Robertem Martínez se dobře zná ze spolupráce ve Wiganu, kam si ho Španěl v roce 2010 pozval na hostování. Další krátkodobá působení si střihnul ve Watfordu a Leicesteru City, jinak od 11 let patřil do výběrů Manchesteru United. Na kontě má rovněž 13 startů v dresu Albionu, účast na Olympijských hrách v roce 2012 za Velkou Británie a zápasy Ligy mistrů.

Potěšením nad novým hráčem neskrýval Roberto Martínez: „Jsme velice šťastní s příchodem Toma do Evertonu. Existuje mnoho důvodů, proč si fanoušci zalíbí Tomovu přítomnost v klubu. Nejdůležitější faktor představuje, že perfektně zapadá do koncepce, již snažíme budovat. Také se může pochlubit mnoha herními zkušenostmi z Premier League, přičemž nejlepší léta ho stále jenom čekají.

Ve věku 25 let stihl reprezentovat svou zemi, vyhrál trofeje a zastával důležité role v různých týmech. Osobně ho znám z našeho předchozího působiště. Do budoucna jsme získali, s přičiněním podpory Evertoninas, výjimečného fotbalistu do už tak zajímavého kádru.

O našem statusu hodně vypovídá, pokud si někdo jako Tom dostupný na volný přestup vybere náš celek před mnoha zájmy z domova a zahraničí. Hned na úvod si tím získal sympatie.“

Cleverley, mnohými kritiky usvědčován za průměrného hráče, dokáže nastoupit na rozličných postech. Během kariéry operoval jako střední záložník, ofenzivní desítka nebo ofenzivní levý záložník. V následujících letech by proto měl zastat roli pomalu končícího Leona Osmana.