Everton – Stoke City 0:0 (5:4 pen)

16/07/2015 0 Od Riči

Everton v úvodním střetnutí Barclays Asia Trophy zdolal Stoke City po bezbrankových devadesáti minutách na pokutové kopy a v sobotu se postaví ve finále Arsenalu.

Blues předvedli lepší výkon než jejich soupeř, vypadali lépe fyzicky připravení a hladovější. Na druhou stranu v prvním poločase měli blíže k brance Potters, Peter Odemwingie v obrovské šanci minul prostor tří tyčí a po Hibbertově chybě Phil Jagielka zastavil samostatný nájezd Marca Arnautoviće na poslední chvíli vydařeným skluzem.

V prvním poločase táhl ofenzivu zejména Kevin Mirallas, jenž si zatím vede slušně v přípravě. Za pochvalu stojí rovněž Ross Barkley a obrana v čele s Jagielkou a mladíky Browningem a Gallowayem.

Do druhé půle naskočil Everton s několika změnami a vypracoval si dobré příležitosti, ale Steven Naismith si po pěkné kombinaci vylámal zuby na brankaři a Gerarda Deulofea zradilo horší zakončení. Posledních dvacet minut jasně patřilo Merseysiders, přestože se nehrálo v nikterak závratném tempu, což výrazně ovlivnila vlhkost vzduchu až přes 70%. V nastavení Romelu Lukaku minul v nadějné pozici, a tak se o vítězi rozhodovaly penalty.

Z deseti exekutorů selhal pouze Marco van Ginkel, jehož vychytal Tim Howard. Kapitán Jagielka v páté sérii vymetl šibenici a poslal Everton do finále.

Videosestřih pokutových kopů.

Everton: Howard Hibbert (46. Stones), Browning Jagielka, Galloway, McCarthy (82. Koné), Barry (46. Osman), Mirallas (46. Deulofeu), Barkley (46. Naismith), Pienaar (46. Cleverley), Lukaku; nevyužití náhradníci: Robles, Coleman, Garbutt, Kenny, Williams, Robinson
Stoke City: Haugaard, Bardsley, Cameron, Muniesa (63. Wilson), Teixeira, Ireland, Sidwell, Shenton (72. Walters) Odemwingie (63. Van Ginkel), Arnautović (46. Adam), Joselu (63. Crouch); nevyužití náhradníci: Whelan, Johnson, Diouf, Given, Moha