West Bromwich Albion – Everton 2:3

28/09/2015 0 Od Javor

Můj milý deníčku, bylo by možné hrát pouze druhé poločasy a ty první zrušit?

Stones se neuzdravil /nahradil ho Mori/ a nakonec neusedl ani na lavičku náhradníků, stejně jako Coleman. Na pravé obraně tak nastoupil Browning a pro změnu na levé záloze Naismith. Již mezi náhradníky usedl Oviedo. Místo v základní sestavě si udržel Deulofeu, tentokrát jako pravý záložník. Oba bývalí hráči Evertonu v sestavě soupeře, McManaman a Anichebe, začali mezi náhradníky.

První zaznamenáníhodná událost byla v osmé minutě střela Morrisona, Howard se v chladném večeru rutinně zahřál. Pak měl dva dobré úmysly Barkley, ale realizace vázla, ono dělat narážečku na zdvojeného spoluhráč není zrovna dobrý nápad (o zbytečném zadrbání nadějné jiné akce nemluvě). Rozpačitý výkon hostů z první půle první půle byl charakterizován trestňákem stejného hráče, kdy míč prošel celým velkým vápnem bez toho, že by byl někým tečován. První polovinu oboustranné nudy zakončila pěkná přihrávka Deulofeua na Barkleyho, ale tomu první půlka opravdu nevyšla, z dobré pozice vystřelil asi tři metry vedle tyče.

Krátce před poločasem ukázal Mori, že i on umí přestřelit branku. A tak přišel trest. Špatný odkop Barryho se dostal k Morrisonovi, ten okamžitě poslal přihrávku na nabíhajícího Berahina mezi stopery a ač Howard dobře vyběhl a na míč si nohou sáhl, tak přece jen skončil pod břevnem – 1:0. V poslední zajímavé akci Evertonu v první půli vysoko přestřelil bránu hlavičkou Browning po Barkleyho centru z rohu. Po špatném výkonu lehce nespravedlivě tedy Everton první půli prohrál.

Krátce po přestávce bylo ještě hůř. Fletcherova hlavička byla odkopnuta na roh a z něj udeřilo. Barkley nepochopitelně při bránění rohu odběhl od Dawsona a ten hlavičkou z asi tří metrů opravdu neměl problémy – 2:0. Hned z rozehrání ale zprava nacentroval Deulofeu a na sedmi metrech Lukaku přeskočil Chestera a poslal míč za záda Myhilla – 2:1. V této fázi utkání začal Everton svého soupeře přehrávat, Brunt odkopl míč Lukakovi z nohy, pak Dawson zajel do Naismithe a Barkley poslal trestný kop do zdi. Za strkanici před trestňákem ve zdi dostal Skot žlutou kartu. V 70. minutě se začalo střídat, nejdřív za domácí vystřídal Gardner Rondóna a za hosty uvolnili Naismith s Browningem místo dvojici Gibson-Koné.

A příchod Koného na hřiště se vyplatil. Na jedné straně Galloway pěkně na poslední chvíli zablokoval Berahina a z protiútoku bylo srovnáno. Lukaku uvolnil Koného a ten z malého ofsajdu překonal střelou ke vzdálenější tyči Myhilla – 2:2. Střelec odhalil přání k narozeninám a dostal tak od rozhodčího žlutou kartu, stejně jako pět minut předtím McCarthy za nafilmovaný pár ve vápně soupeře. Everton pokračoval v tlaku a to se vyplatilo. Další centr Deulofeua zprava si všelijak zpracoval Lukaku a zvládl zblízka u levé tyče prostřelit brankáře – 2:3! Hned poté domácí vystřídali, exRS Lambert vystřídal Yacoba a měl šanci na vyrovnání, ale netrefil bránu. Pak už jen Lennon vystřídal Lukaka a v 91. minutě svůj špatný výkon v utkání korunoval Barkley, kdy zvoráním přihrávky zazdil brejk čtyři na jednoho.

Přesto ale Everton vyhrál, před derby je pátý a start může být jednoznačně považován za povedený. Akorát zlepšit ty první poločasy by to chtělo.

Branky: 41. Saido Berahino, 54. Craig Dawson – 55. a 84. Romelu Lukaku 75. Arouna Koné
ŽK: 64. Steven Naismith, 70. James McCarthy, 76. Arouna Koné
West Bromwich Albion: Boaz Myhill, Jonas Olsson (28. James Chester), Jonny Evans, Craig Dawson, James Morrison, Darren Fletcher, Claudio Yacob (85. Rickie Lambert), Chris Brunt, James McClean, Salomón Rondón (69. Craig Gardner), Saido Berahino
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Ramiro Funes Mori, Brendan Galloway, Tyias Browning (72. Darron Gibson), Gareth Barry, Ross Barkley, James McCarthy, Steven Naismith (72. Arouna Koné), Romelu Lukaku (89. Aaron Lennon), Gerard Deulofeu
Rozhodčí: Robert Madley
Diváci: 24 240