Preview: Everton – Liverpool

03/10/2015 0 Od Javor

„He was born in Liverpool, raised in Liverpool, lives in Liverpool and of course he supports… Everton.“  Eric Idle nás uvedl do dalšího Merseyside derby.

Everton hraje derby doma, je v tabulce nad svým městským rivalem a psychicky je na tom výrazně lépe. Liverpoolu to v poslední době moc nejde, oblíbil si výsledek 1:1 a jeho majitelé už jednají za zády Rodgerse o jeho nástupci (Klopp se vyjádřil, že pokud by měl poslední slovo ohledně přestupů, tak by to vzal). Manažeři se na předzápasových tiskových konferencích shodli, že favoritem jsou hosté…

Logika věci by tedy velela napsat, že tým Evertonu je favorit. Ale v derby jde aktuální forma stranou a vyhrává tým, kterému ten zápas více vyjde.

Notoricky známou historku o vzniku RS nebudu sem psát, není proč. Raději se zaměřím na jejich současnou sezónu. Po odchodu Gerrarda do MLS se hlavní posilou stal Benteke, ale zrovna nad jeho startem zítra visí otazník. Dalšími posilami jsou pravý obráce Clyne, levý obránce Gomez a za velké peníze přišel z Hoffenheimu útočník či útočný záložník Firmino. Toho ale zítra, stejně jako Hendersona, nepustí na hřiště zranění. Zpět k sezóně – LFC stejně jako Everton je v osmifinále Ligového poháru. Ale zatímco případné vypadnutí Evertonu na hřišti Readingu by zas tak velké překvapení nebylo (a nedošlo k němu), tak na Anfield Road se v souboji proti Carlisle, týmu ze čtvrté ligy, schylovalo k velké explozi. Naštěstí pro našeho zítřejšího soupeře tým penaltový rozstřel zvládl. Jinak by Rodgers asi koukal na derby pouze v televizi.

V lize je Liverpool devátý a jeho výkony jsou kdovíjaké. V Evropské lize má po dvou remízách 1:1 celé dva body. Tlak na Brendu po takovýchto výsledcích a špatných výkonech pochopitelně narůstá. Jedním důvodem může být experimentování se hrou na tři obránce. Pokud by vzadu nastoupila trojice Emre-Škrtel-Sakho, tak bych docela Lukakovi proti téhle sestavě věřil. Ještě ke zraněným – chybět bude i dvojice Flanagan-Lovren a otazník visí nad startem Bentekeho. Pokud by nehrál, tak ho nahradí Ings, jistotou vepředu je dvojice Coutinho-Sturridge.

U Evertonu jsou novinky, co se týká zraněných hráčů, tyto: určitě nenastoupí čtveřice Baines-Besić-Cleverley-Hibbert a poslední zápas třízápasového trestu si odsedí Mirallas. Oviedo odehrál za jednadvacítku celý zápas v pondělí a lze ho důvodně očekávat na lavičce. Nejdůležitější bude zdraví Colemana se Stonesem, o jejich startu se rozhodne před zápasem. Pokud by nemohli hrát, tak by Stonese zastoupil Mori a Colemana Browning, tedy sestava, která odehrála minulý zápas ve West Bromwichi.

Co: Everton FC – Liverpool FC, 8. kolo Premier League
Kdy: 4. 10. 2015 od 14:30 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Martin Atkinson