Everton – Liverpool 1:1

04/10/2015 0 Od Riči

Merseyside derby pošesté z posledních sedmi klání nepoznalo vítěze a stále platí, že Everton se z výhry nad rivalem naposledy radoval před pěti lety.

Vítězná sestava se nemění a zvláště, když se dvě opory zádní řád, Seamus Coleman a John Stones, nestihly uzdravit. Tudíž stejně jako proti West Brom se v základní sestavě objevili Tyias Browning a Funes Mori.

V úvodních minutách hosté drželi častěji míč na kopačkách a obrana Toffees nepůsobila soudržně, z čehož pramenily nebezpečné situace. Sturridgovu gólovou příležitost na posledních chvíli zažehnal Jagielka a Ings střílel bez přípravy nad bránu.

Volnější pasáž ukončila 26. minuta, kdy Coutinho výborným obloučkem vysunul nabíhajícího Milnera. Proti pokusu kapitána LFC z úhlu zakročil Howard. Everton odpověděl záhy. Barkley našel trestným kopem nabíhajícího Naismithe, jehož hlavičku reflexivně vyrazil Mignolet. Belgický brankař se zaskvěl rovněž po půlhodině hry, James McCarthy se opřel do odraženého míče, dobře umístěný halfvolej byl zastaven velmi pohotovým skokem.

Od začátku se nehrálo v rukavičkách, ostatně nic jiného nelze od derby ani očekávat, nicméně sudí Atkinson příliš nezvládal kočírovat průběh. Nejednou pouštěl zákroky proti pravidlům, a i proto horké hlavy aktérů vypěnily v 34. minutě. Can nedovoleně zakročil proti Barkleymu a oba kohouti si vše vyříkávali z bezprostřední blízkosti. Po zásahu spoluhráčů se situace uklidnila a oba kohouti viděli žlutou kartu.

Evertonu místa vázla spolupráce v defenzivě (vzhledem k jejímu novému složení nic překvapivého), několikeré chyby se ještě stačily napravit v posledních okamžicích, osudnou se ale stala 42. minuta. Ings v klidu hlavičkoval sám v malém vápně (!) po rohovém kopu a pohodlně otevřel skóre – 0:1. Barkley zase po týdnu zaspal při bránění a Howard pro změnu zůstal jako přikovaný na brankové čáře. Paradoxně Toffees v první půli nepůsobili v ofenzivě kompaktním dojmem, přesto dokázali do přestávky vyrovnat. Až v nastavení prvního poločasu poprvé v utkání nebezpečně odcentroval Deulofeu. Našel sice jen Cana, ten však nešikovně při odkopu trefil Škrtěla a Lukaka, jenž se rychle zorientoval a uklidil balon k tyči – 1:1.

V 59. opustil hřiště Gerard Deulofeu — v zápase pouze průměrný — spoluhráči ho příliš nezapojovali do akcí a v ostatních případech se nedokázal prosadit přes krajana Morena. Čerstvou sílu představoval nově příchozí Aaron Lennon.

Z druhého poločasu plného nedotažených ataků na obou stranách vystoupila deseti minutovka od 65. minuty. Tehdy Ross Barkley potáhl protiútoku středem hřiště a místo přihrávky na spoluhráče se ho rozhodl zakončit sám. Jeho utažené placírce scházely k dokonalosti decimetry. O chvíli později už Mignolet musel zasahovat, rukavice mu vyprášil Lukaku. Podobně si počínal na opačném konci Howard po pokusu Coutinha. Brazilcova střela byla ojedinělou návštěvou Liverpoolu u vápna soupeře v druhém poločase.

V 78. minutě Martin Atkinson odpustil vyloučení Lucasovi, ten už se žlutým napomenutím zastavil nedovoleně zezadu McCarthyho. V dalším střídáním Arouna Koné zastoupil Naismithe.

V závěrečné části střetnutí se více za výhrou tlačil Evertonu, ale šanci si nevypracoval. Zaujala jen strkanice mezi Lukakem a Sakhem, za níž padly žluté karty na obou stranách.

Derby mělo dohru ve večerních hodinách, když Liverpool odvolal Brendana Rodgerse.

Branky: 45+1. Romelu Lukaku – 41. Danny Ings
ŽK: 35. Ross Barkley, 65. James McCarthy, 90+1. Romelu Lukaku – 35. Emre Can, 69. Lucas Leiva, 90+1. Mamadou Sakho
Everton FC: Tim Howard, Tyias Browning, Phil Jagielka, Ramiro Funes Mori, Brendan Galloway, James McCarthy, Gareth Barry, Ross Barkley, Gerard Deulofeu (60. Aaron Lennon), Steven Naismith (79. Arouna Koné), Romelu Lukaku
Liverpool FC: Simon Mignolet, Martin Škrtel, Mamadou Sakho, Nathaniel Clyne, Alberto Moreno, Emre Can, James Milner, Lucas Leiva (79. Joe Allen), Philippe Coutinho, Daniel Sturridge, Danny Ings (76. Adam Lallana)
Rozhodčí: Martin Atkinson
Diváci: 39 598