Preview: Everton – Aston Villa

20/11/2015 0 Od Javor

Do Goodison Parku tentokrát přijde tým, který má největší zásluhu na vzniku ligového fotbalu v Anglii. Ale nedaří se mu v této sezóně, již vyměnil manažera.

Tři body by měly zůstat doma. Bát se jich nemusíme, Aston Villa zvládla vyhrát jeden zápas v lize (a to ještě hned v prvním kole). Letošní sezónu začínal jako manažer Aston Villy bývalý hráč Tottenhamu Sherwood. Čekalo se, že celkem v klidu dovede Villans do klidných vod středu tabulky.

Ale nestalo se tak a na konci října si balil kufry. Nebylo se co divit, tým z Birminghamu má po dvanácti kolech na svém kontě pět bodů a cíl je tedy jediný – záchrana. Sherwooda nahradil Rémi Garde, další manažer z ciziny (konkrétně z Francie), který tak dostává v Premier league první šanci. Nu a zítra se dovíme, jak bude jeho dobrodružství v Anglii pokračovat.

Manažer Evertonu Martínez si během reprezentační pauzy odskočil do New Yorku a tam prohlásil, že pro vývoj sezóny je následujících 12 zápasů klíčových. S tím se dá souhlasit, na řadu přicházejí mače proti týmům, se kterými by Everton měl vyhrávat. Navíc další reprezentační přestávka je až v březnu. Samozřejmě je nutné mít na paměti, že se brzy (konkrétně 1. prosince) pokusí proniknout do semifinále Ligového poháru. A k tomu potřebuje širší kádr.

Tím se dostáváme ke zraněným a vyléčeným. Zatímco Baines se po zranění vrací a je možné, že bude hrát od začátku, tak zřejmě je to nutné kompenzovat jinými zraněnými levými obránci. Posuďte sami – Oviedo (přitahovač stehenního svalu), Galloway (stehno) a i Garbutt (roční hostování ve Fulhamu) nastoupit nemohou. Nu a když vememe v úvahu, že i Browning je s otazníkem, tak zbývají dvě možnosti.

Buď nastoupí ne úplně ještě doléčený Baines anebo se na svou minulost levého obránce bude muset rozpomenout Barry. Pak by zřejmě s McCarthym chránil obranu Gibson, Besić není ještě úplně zdravý, ač v play-off utkání o postu na ME poločas proti Irům odehrál. Určitě nenastoupí obranná dvojice Hibbert-Jagielka. I nominace Cleverleyho aspoň na lavičku je s otazníkem.

Za Aston Villu vynechá zápas Amavi (zkřížené kolenní vazy, bude až v příští sezóně) a Okore (ten se naopak ze zranění kolene zotavuje). S otazníkem je start Agbonlahora, ten v minulém ligovém zápase proti Manchesteru City (remíza 0:0) nehrál. Účast Gestedeho, zřejmě největší útočné hrozby, je také nejistá. Pokud by nemohl hrát, zřejmě by povinnosti hroťáka převzal Sinclair. Za Amaviho by mohl na levé obraně zaskočit Richardson. Součástí obranných řad je i bývalý hráč Evertonu, Joleon Lescott.

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 13. kolo Premier League
Kdy: 21. 10. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver