Kdo z Blues si zahraje na Euru?

19/11/2015 0 Od Riči

Uplynulé dny odtajnily složení mistrovství Evropy, které bude hostit Francie příští rok ve dnech 10. června až 10. července. Šanci zahrát si na turnaji mají rovněž hráči Evertonu.

Šampionát se nově rozrostl na 24 účastníků. A jako jeden z prvních účastníků se na něj probojovala Anglie, když v kvalifikaci ovládla všech deset zápasů. Do jejího výběru budou téměř jistě patřit talentovaní John Stones a Ross Barkley, pochopitelně pokud u nich nenastane rapidní pokles formy či jiné komplikace. Phil Jagielka a Leighton Baines rovněž patří do kádru Albionu, po dlouhodobých zraněních ale budou muset dokázat svou připravenost.

Nominaci nelze vyloučit ani u Toma Cleverleyho, bude však potřebovat nadstandardní výkony, aby padl do oka manažera Roye Hodgsona. Bývalý hráč Aston Villy přeci jenom nezasáhl do kvalifikačních duelů,  poslední dva měsíce pobyl na marodce, a tak přišel o možnost ukázat se v posledních přátelských utkáních, kde dostali šanci i neozkoušení hráči. A přeci jenom na jaře už nebude příliš prostoru k experimentování.

Početné zastoupení se Toffees těší rovněž u národního mužstva Irska. Seamus Coleman a James McCarthy patří k neodmyslitelným členům základní sestavy, v kádru se potom rovněž objevují Darron Gibson a Aiden McGeady. Na druhou stranu oba záložníci v klubu nenastupují, a tak nelze vyloučit jejich lednový odchod, aby se těšili herní vytíženosti a Martin O´Neill je neopomenul v letadle z Dublinu přes kanál La Manche.

Irové v baráži postoupili přes Bosnu a Hercegovinu, v jejímž dresu se v odvetě v dobrém světle ukázal Muhamed Bešić. Co naplat, poslední účastník mistrovství světa bude ve Francii trochu překvapivě chybět.

Belgie bude patřit mezi favority na závěrečné boje o medaile, v jejich barvách se bude bít o post startujícího útočníka Romelu Lukaku. Jeho konkurent kope jenom přes park. A ne, nemyslím Divocka Origiho, nýbrž Christiana Bentekeho.

De Rode Duivels se opravdu těší velkému potenciálu, a tak Kevin Mirallas bude muset přidat a začít opět pravidelně hrávat v Evertonu, jestliže nechce sledovat vrcholovou fotbalovou akci příštího roku z gauče. Ambiciózní Mirallas se současnou pozicí spokojen není a už se i vyjádřil, že v případě delšího vysedávání na lavičce by možná v zimě uvažoval o přestupu.

Na závěr třeba zmínit jednoho černého koně. Gerard Deulofeu momentálně sbírá chválu ze všech stran, naposledy řádil v kvalifikaci U21, za Španělsko s kapitánskou páskou na ruce vstřelil pět branek ve dvou střetnutích. V áčku se sice mihnul pouze jednou na 11 minut, ale v případě povedené sezóny ho Vicente del Bosque bude těžko ignorovat, zvlášť, když po výbuchu na MS začal dávat více příležitostí mladším hráčům.

Pouze pro srovnání, na poslední ME do Polska a na Ukrajinu Everton vyslal pět zástupců – Phil Jagielka a Leighton Baines (Anglie), Nikica Jelavić (Chorvatsko), Darron Gibson (Irsko) a Johny Heitinga (Nizozemsko).