Everton – Leicester City 2:3

20/12/2015 0 Od Riči

Výsledkové trápení Toffees neskočilo ani předvánočním kolem, v němž si hosté z Leicesteru pojistili první místo v tabulce.

Do silně deštivého počasí Roberto Martínez vyslal stejnou základní sestavu jako před týdnem v Norwichi. Podle předpokladu od úvodních minut domácí diktovali tempo hry a soupeř vytrvale vyčkával na své příležitosti. Do první šance se dostal Ross Barkley, v 25. minutě Lukakův centr trefil jen slabým a nepřesným volejem.

Téměř vzápětí na druhé straně se Shinji Okazaki dokázal tělem dostat před Funese Moriho, který ho ve vápně stáhl k zemi. Sudí Moss nařídil pokutový kop a Riyad Mahrez se nemýlil – 0:1. Nicméně Blues odpověděli už v 31. minutě. Rosse Barkleyho sice nejprve vychytal Schmeichel a jeho dorážku odvrátil na brankové čáře King, jenže konečně Romelu Lukaku uklidil míč do sítě – 1:1. Belgičan skóroval poosmé v řadě, naposledy se podobný kousek podařil fotbalistovi v modrém dresu v roce 1954, kdy úřadoval Dave Hickson.

Everton se snažil zužitkoval svou převahu v góly, ovšem nedokázal najít klíč na defenzivu Leicesteru. Gerard Deulofeu byl perfektně pokrytý, čímž útočné akce výrazně trpěly. Arouna Koné zase operoval až příliš ve středu hřiště, kde byl taktéž snadno odstaven. A Barkleymu tradičně nevycházely dlouhé kolmice.

Claudio Ranieri naordinoval velice účinnou taktiku. Jeho svěřenci vycházeli ze zabezpečené obrany, a když se vydali na atak Howardovy brány, díky skvělému pohybu hráčů trestali. V 64. minutě Mahrez uvolnil Jamieho Vardyho, jehož skluzem sestřelil Howard. K nařízené penaltě se znovu postavil Alžíran a znovu se nemýlil – 1:2. Pomyslný závěrečný hřebík potom zatloukla 69. minuta. Vardy získal míč v nebezpečném prostoru po napadání Albrightona při vhazování Colemana na Cleverleyho. Gólová přihrávka směřovala na Okazakiho, jenž si počínal v zakončení přesně – 1:3.

Martínez se snažil kontrovat dvojitým střídáním, jenže ze strany Evertonu šlo o pouhou křeč. Lukaku po dobrém Colemanově pasu zblízka přestřelil, v závěru potom sice Mirallas snížil po Barkleyho chytré patičce – 2:3, avšak více se neurodilo. Naopak na druhé straně pohrdl vloženkou střídající Ulloa.

Branky: 32. Romelu Lukaku, 89. Kevin Mirallas – 27. a 65. (obě pen.) Riyad Mahrez, 69. Shinji Okazaki 
ŽK: 61. Ramiro Funes Mori, 64. Tim Howard – 82. Marcin Wasilewski 
Everton FC: Tim Howard, Leighton Baines, Séamus Coleman, Ramiro Funes Mori, John Stones, Gareth Barry, Tom Cleverley, Ross Barkley, Arouna Koné (74. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku, Gerard Deulofeu (74. Aaron Lennon) 
Leicester City: Kasper Schmeichel, Marcin Wasilewski, Christian Fuchs, Danny Simpson, Wes Morgan, Andy King, Ngolo Kante, Mark Albrighton (71. Nathan Dyer), Shinji Okazaki, Riyad Mahrez (83. Ritchie De Laet), Jamie Vardy (87. Leonardo Ulloa) 
Rozhodčí: Jon Moss 
Diváci: 39 570