Preview: Everton – Leicester City

18/12/2015 0 Od Javor

Vardy nebo Deulofeu? Mahrez nebo Lukaku? Mark Selby nebo John Higgins? A nejzásadnější otázka – Atomic Kitten či Kasabian?

Když bossové anglické nejvyšší soutěže dělali rozpis, tak jistě netušili, že fanouškům Evertonu připraví dárek pod stromeček. Ač to nikdo nečekal, je to tak – tým z rodného města exEvertoniana Garyho Linekera přijíždí do Goodison Parku jako nejlepší tým ligy. A nedá se zrovna říci, že by prožíval slabší období..

A co stojí za tímto úspěchem? Dobrý manažer, nadprůměrný pravý záložník a špičkový útočník v životní formě (Vardy překonal rekord v počtu branek v za sebou jdoucích zápasech v lize). Leicester se loni zachránil spektakulárním způsobem (7 výher v posledních 9 zápasech), ale stejně Pearson musel odejít. Přišel zkušený šedý vlk Ranieri, tým skvěle odstartoval, Vardymu spadlo do sítě snad vše, do čeho kopl – a tohle je výsledek. A stejně jako Lukaku má dvorního asistenta v Deulofeuovi, tak podobnou dvojici má i náš zítřejší soupeř. Vardy je zakončovatel a gólové přihrávky sbírá alžírský záložník Mahrez. Co z toho tedy plyne pro obrannou hru Evertonu zítra? Inu, to je jednoduché. Muž s devítkou nesmí dostat milimetr prostoru. A na levé straně je nutno se postarat o Mahreze. To by měl být úkol primárně pro Barryho, protože, co si budeme povídat, dvojice Baines-Koné bránění moc nedá.

Přitom Leicester není tým hvězd. Kromě těch dvou největších tam jsou samozřejmě i známější a nadprůměrní hráči (Schmeichel mladší, na levé straně zálohy Albrighton, na stoperu Huth), ale celkově jde o relativně anonymní plejery. Ti mají za úkol poctivě  to vzadu oddřít. A útok? Vardy s Mahrezem si zatím rozhodně vědí rady… (Jen tak pro zajímavost kanadské bodování hroťáků – Vardy má v pozici nejlepšího střelce ligy 17 bodů za 15 cílů a 2 asistence, Lukaku zaostává s bilancí 12+4 pouze o bod.) Navíc Leicester běžně mívá držení míče pouze kolem 40 %, takže pokud se Everton dostane do mírného tlaku, tak to pro sobotní hosty bude obvyklá situace.

Co se týká zraněných, tak u Evertonu se nic nemění a základní sestava by měla být ta, která začala utkání v Norwichi, tedy i s Bainesem vlevo a Cleverleym vedle Barryho před obranou. (Ač oficiálně je McCarthy s otazníkem.) A s trochou štěstí bude pro výlet do Newcastlu již připraven Jagielka, uvidíme. Lišky dávají dobrou noc mají větší problém se sestavením základu, stoper Huth má karetní trest za pět žlutých karet, problém s přitahovačem stehenního svalu nepustí do utkání Drinkwatera a do konce roku si nezahraje kvůli zranění kotníku De Laet a špatné koleno ještě musí poléčit James.

Utkání vysílají přímým přenosem stanice O2 sport a Digi sport 1.

P. S.: Andy is OUR King!

Co: Everton FC – Leicester City FC, 17. kolo Premier League
Kdy: 19. 12. 2015 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Jonathan Moss