Newcastle United – Everton 0:1

27/12/2015 0 Od Javor

Co Evertonu fousáč tam nahoře na konci listopadu vzal, to na konci prosince vrátil. Aneb fanoušci Newcastlu si oprávněně stěžují, protože prohrát jediným gólem z času 92:50 je opravdu kruté.

V základní sestavě nastaly dvě změny,  Deulofeu a Koné začali na lavičce, naopak „John“ a Mirallas na trávníku. Kupodivu Belgičan byl postaven nalevo.

Startu hostů do zápasu chyběla jediná věc – gól. Za prvních 20 minut se domácí dostali s míčem za půlku jednou, to fakt nepřeháním (že za svůj zákrok měl vidět Coleman při této akci žlutou kartu, to je věc druhá). Ale popořádku. Mirallas již ve druhé minutě ukázal hlavní Achillovu patu výkonu první půle – neochotu střílet. Bago se soupeřem je pěkné, ale zřejmě opravdu měli od doktora zakázanou střelbu..  O chvilku později byl kousek za velkým vápnem faulovaný Lukaku, trestňák si vzal na starost Baines, ale o kousek přestřelil. V 7. minutě měl Everton vést. Colemanův přetažený centr na zadní tyč si našel Mirallas, obešel bez problému Janmaata, ale brankář Elliot dobře vykopl nohou na roh. Belgičan sice střílel z velkého úhlu, ale šance to byla. Z první dvacetiminutovky zmíním ještě brzkou žlutou právě pro Janmaata, pěkný Colemanův centr na Lukaka, u kterého ale byl dříve Elliot či Mirallasovu nedůslednou střelu zpoza vápna. Ostatně, tu brankář snad ani pustit nemohl, míč šel pomalu po zemi přímo do středu brány.

O chvilku později měl dostat Coleman žlutou za svůj skluz na protihráče, ale rozhodčí Mason nechal karty v kapse. V polovině první půle se i domácí dočkali velké šance, Janmaat odcentroval zprava na Mitroviće, ale ten hlavičkou ke vzdálenější tyči netrefil branku. Z protiútoku byla Newcastlu odpuštěna penalta, argentinská odpověď na Briana Maye (aka Coloccini) stáhl ve velkém vápně Lukaka, leč prošlo mu to. Belgický útočník zakončil povedenou chvilku pěknou střelou, naneštěstí Elliot evidentně před zápasem cvičil vykopávání míče při šancích soupeře a skóre se tak neměnilo.

Newcastlu se docela dařily protiútoky a Mitrović se velmi často prosazoval v hlavičkových soubojích s obránci Evertonu. Do konce poločasu dostal svou povinnou žlutou Barry, který opět vedl tým jako kapitán. Janmaat si po vražení rukama zezadu do Barkleyho koledoval o druhou žlutou, ale nedostal ji, stejně jako o několik vteřin později Mbemba. Následný trestný kop Mirallase byl tečován a skončil v rukavicích Elliota. První půle skončila nepřesnou hlavičkou belgického záložníka po hezkém centru Lennona zleva.

Během poločasové přestávky se Newcastlu povedlo pěkné gesto. Jejich bývalý brankář, Pavel Srníček, je po kolapsu v ostravské nemocnici. Rodina tento zápas navštívila, nahrála si chorály na jeho podporu a prý mu to při návštěvě nemocnice pustí. Tak snad se český brankář uzdraví.

Druhý poločas začal přihrávkou aktivního Colemana na malé vápno, ale tam hoši v modrém nebyli. Před šedesátou minutou zahodil Everton dvě velké šance. Lukaku po přihrávce Barkleyho neprostřelil Elliota (ten zakročil samozřejmě nohou). Hned poté propadl centr k Lennonovi, ale ani on brankáře domácích neprostřelil. Barkley o chvilku později dostal žlutou kartu za faul na Wijnalduma. O pět minut později ho vystřídal Deulofeu. Společně s ním přišel na hřiště Besić, když vystřídal Lennona.

Newcastle krátce poté srovnal v kategorii „za sebou jdoucí neproměněné velké šance“. Pérez poslal míč těsně vedle, ale co nedal Mitrović, to se jen tak nevidí. Hlavička z malého vápna, brankář jen kouká, kam jde míč – a srbský útočník se následně chytá za hlavu, bo meruna jde půl metru vedle. To byl typ šance, kdy stačí trefit branku a nedat to vysloveně do brankáře. Poté předvedl svůj nejlepší zákrok utkání Howard, když opravdu skvěle vyrazil hlavičku Wijnalduma po centru Colbacka. Dorážka Péreze byla zblokována. Následně se Bainesovi povedl roh, posadil míč na hlavu Moriho, ale Elliot míč vyrazil.

Poslední desetiminutovka začala střelou Colemana vedle, následně viděl žlutou kartu domácí Colback. Následně byla Mirallasova střela zblokována, posledních pět minut si zahrál i Osman, když vystřídal právě jeho. Ke konci zápasu byl aktivní Colback, jednu přihrávku mu zblokovala obrana, ještě předtím vystřelil vedle. A nakonec Everton udeřil po rohu soupeře. Dvojice Lukaku-Deulofeu dobře zakombinovala po odkopu míče z obrany, střela belgického útočníka byla zblokována Mbembou na roh – a z něj udeřilo. Celkem normální centr Deulofeua vyboxoval Elliot, ale to neměl dělat, protože na projevování herní inteligence má Everton Cleverleyho. Ten udělal krok zpět a z první hlavičkou vrátil pumlíč k bližší tyči a dostal tak svému příjmení. Ač měl Newcastle na čáře dva hráče, tak cestě kulatého nesmyslu do sítě nezabránili – 0:1! Následně rozhodčí Mason ukončil zápas přibližně pět vteřin po rozehrání ze středového kruhu.

Everton tak vyhrál zápas, kdy byl spíše šťastnější. Ale takový je fotbal. Za tři nejlepší hráče bych z domácího týmu označil Mitroviće, Elliota a Wijnalduma, za hosty jednoznačně Barry, Lukaku a Mirallas. Ač půjde o druhý zápas ve třech dnech (a rotace je tedy nutná), tak bych proti Stoke postavil jedenáctku znovu od začátku.

Branka: 90+3. Tom Cleverley
ŽK: 11. Daryl Janmaat, 83. Jack Colback – 36. Gareth Barry, 63. Ross Barkley
Newcastle United: Rob Elliot, Daryl Janmaat, Chancel Mbemba, Fabricio Coloccini, Paul Dummett, Moussa Sissoko, Vurnon Anita, Jack Colback, Georginio Wijnaldum, Ayoze Pérez (87. Florian Thauvin), Aleksandar Mitrović
Everton FC: Tim Howard, Séamus Coleman, John Stones, Ramiro Funes Mori, Leighton Baines, Ross Barkley (69. Gerard Deulofeu), Gareth Barry, Tom Cleverley, Aaron Lennon (69. Muhamed Bešić), Romelu Lukaku, Kevin Mirallas (85. Leon Osman)
Rozhodčí: Lee Mason
Diváci: 51 682