Everton – Manchester City 2:1

07/01/2016 0 Od Javor

Nejlepší domácí výkon sezóny, výhra, šance na finále…

Manažer postavil stejnou sestavu, která dohrála zápas proti Tottenhamu s jednou změnou – v Ligovém poháru chytá Robles. I hosté nasadili dvojku Caballera, na hrotu působil Aguero, Bony k zápasu vůbec neodcestoval. A začali lépe. Prvních patnáct minut patřilo hostům, kteří tentokrát nastoupili ve svítivě zelených dresech. Byl to ale tlak bez příležitostí, natož šancí, za zmínku snad stojí nebezepečné centry Clichyho a Silvy. V 15. minutě byl chvilku ošetřovaný v zámezí Barkley, ale vrátil se do hry a nakonec odehrál celé utkání.

A protože hosté nevsítili, tak se otěží zápasu ujali domácí. Ve středu pole dvojice Barry-Bešić začala přehrávat zálohu Citizens a Baines neúnavně jezdil po levé postranní čáře. K tlaku přispělo i několik rohů, Deulofeu zkoušel překvapit Pantilimona, leč trefil jen postranní síť. O několik minut později se mu vedlo lépe, vyslal do šance Lukaka, ale toho pěkným skluzem odzbrojil stoper Otamendi. A po střele Silvy vedle už viděli diváci v Goodison Parku branky. Jenže většina jich neplatila. Přetažený centr na vzdálenější tyč sklepl Barry hlavičkou ke Stonesovi, který skákavou střelou napnul síť za brankářem, ale pomezní měl správně praporek nahoře. V ofsajdu byli hned tři hráči Evertonu, tak se o tom nemohlo moc diskutovat. Druhou neuznanou branku měl na svědomí Lukaku, kterému pozdě do jasného ofsajdu přihrál Deulofeu.

A Everton málem pykal. Z protiútoku Aguero přešel přes Stonese, jeho střelu vyrazil Robles k Bainesovi, který v podstatě neodkopl a dostal jen míč znovu k Aguerovi. Druhou střelu zblokoval těsně před Roblesem Mori. Třetí gól ale už platil. Cleverleyho roh se po odhlavičkování obrany dostal metr za vápno k Barkleymu, ten z první provětral rukavice Pantilimona, ale vyrazil míč jen k Morimu, který snadno vrátil míč ze sedmi metrů do branky – 1:0! Vlajka pomezního rozhodčího zůstala dole, takže do pauzy šel Everton se zaslouženým jednogólovým vedením.

To byla i poslední věc, kterou Cleverley v zápase udělal, do druhého poločasu ho vystřídal Osman. V týmu hostí došlo k výměně stoperů, Demichelis nastoupil za Mangalu. Po zápase Martínez oznámil, že Cleverley si obnovil zranění lýtka. A málem bylo 2:0. Přihrávka Deulofeua tentokrát zleva měla oči a Lukakovu skluzu chýbaly centimetre. Následně viděl jedinou žlutou kartu zápasu Delph, který byl několik vteřin poté vystřídán Navasem. Everton pokračoval v tlaku, leč zapomněl na zadní vrátka. Po přihrávce zprava se dostal k zakončení na osmi metrech Aguero, ale vzal míč vnější šajtlí a o hodně přestřelil. Další šanci měl Barkley, který přehrál Otamendiho, ale Caballero vyrazil. Posledních 20 minut si zahrál Mirallas, když vystřídal Deulofeua. Krátce poté ve vlastním vápně zřejmě fauloval Navase, ale rozhodčí Madley na puntík neukázal.

Druhé varování pro domácí zařídil De Bruyne, když vystřelil zpoza Stonese, míč šel mezi stoperovýma nohama, ale Robles hodně dobře vyrazil na roh. O chvilku později tenhle belgický záložník Man C ukázal, že disciplínu „z trestňáku trefím zeď“ umí taky. Bainesovu střelu zblokoval na roh Otamendi – a z něj udeřilo. Odkop obrany skvěle zpracoval včera hodně aktivní Aguero, navedl míč před vápno a přihrál doleva Navasovi. Ten z první neměl problém s posláním míče za záda Roblese – 1:1. Ale o dvě minuty Everton opět vedl – Barryho levačka našla u vzdálenější tyče Lukakovu hlavu, která nezaváhala – 2:1! Lukaku ale již před brankou mírně kulhal a prakticky hned po vstřelené brance byl vystřídán Koném.

Odpověď hostů? Naprosto minimální, pouze průnik Navase, ze kterého nic nebylo. Zranil se ale Coleman (levé lýtko) a Everton tak dohrával v deseti, na několik posledních minut si zahrál na pravé obraně Mirallas. Pellegrini ještě vystřídal De Bruyne Fernandem, ale to bylo ze zápasu vše.

Celkové zhodnocení zápasu? Výhra naprosto zasloužená a měla být o víc branek. Tři nejlepší hráči Evertonu byli Barry, Bešić a Lukaku, za Manchester City byl prakticky jediný, který hrál, Aguero. Ještě Caballero měl dobré některé zákroky. Osobně jsem vůbec nepochopil, proč utkání dohrál Yaya Touré, který místy po hřišti pouze chodil. A nejlepší zpráva dne? Vypadá to, že začíná fungovat obranná činnost. Navíc by od soboty měl být Jagielka..

Branky: 45. Ramiro Funes Mori, 78. Romelu Lukaku – 76. Jesús Navas
ŽK: 51. Fabian Delph
Everton FC: Joel Robles, Leighton Baines, Séamus Coleman, Muhamed Bešić, Ramiro Funes Mori, John Stones, Gareth Barry, Ross Barkley, Tom Cleverley (46. Leon Osman), Gerard Deulofeu (68. Kevin Mirallas), Romelu Lukaku (81. Arouna Koné)
Manchester City: Willy Caballero, Bacary Sagna, Gaël Clichy, Nicolás Otamendi, Eliaquim Mangala (46. Martín Demichelis), David Silva, Yaya Touré, Fernandinho, Fabian Delph (54. Jesús Navas), Kevin De Bruyne (90. Fernando), Sergio Agüero
Rozhodčí: Bobby Madley