Preview: Everton – Manchester City

05/01/2016 0 Od Riči

Za posledních sedm let Everton nestál blíže vidině trofeje. V prvním semifinálovém dvojzápase Ligového poháru doma přivítá Manchester City, favorita na postup do Wembley.

Evertonians si zvykli na časy, kdy pouze sní o zisku vavřínů. Převedeno na roky, bavíme se tu o čísle 21. Právě za období sucha se Davidu Moyesovi, jinak úspěšnému manažeru na Goodison Parku, dostávalo nejčastější kritiky (tedy hlavně v posledních letech ve funkci). Skot stál kousek od zápisu do historie dvakrát.

V ročníku 2007/08 Blues vyřadila Chelsea v semifinále Ligového poháru a tentýž soupeř potom utlumil naděje rovněž o rok později, když triumfoval ve finále FA Cupu. S příchodem Roberta Martíneze mnozí očekávali, nebo stále očekávají, ukončení půstu, zvláště třpytí-li se doma Martínezovi jedna medaile z předchozího angažmá ve Wiganu.

Do semifinále Capital One Cupu byl Toffees nalosován nejsilnější možný protivník z poslední čtveřice, druhé semifinále totiž obstará Liverpool a Stoke City. Před těmi sympatičtějšími Merseysiders tedy stojí těžký, ovšem nikoliv nemožný úkol.

Stejně jako všechny celky v Premier League i Manchester City v letošní sezóně několikrát klopýtl a naznačil své slabiny. Navíc se musí obejít bez zraněného kapitána Vincenta Kompanyho, který šéfuje obraně. Bez něj jsou Citizens zranitelní, což dokazuje následující statistika. V osmi ligových kolech s Kompanym v sestavě inkasovali jednou, v 12 kolech bez něj 21x.

Citizens celkem utratili za střední obránce Eliaquima Mangalu a Nicoláse Otamendiho £70m, přesto rozhodně nemohou říct, že dvojice hraje perfektně. Pohlídat aktuálně skvělého Romela Lukaka bude pro ně pořádná zkouška. Zejména když jim nebude krýt záda jednička Joe Hart, v poháru zatím dostává šanci náhradní brankař Willy Caballero.

Co se týče jmen do ofenzivy, třetí celek ligy nemá na Ostrovech konkurenci. Fotbalisté jako Yaya Touré, Sergio Agüero, David Silva, Kevin De Bruyne či Raheem Sterling, pokud se hezky vyspinká, dokáží rozhodnout utkání individuálními kvalitami.

Při výčtu hvězdných jmen výše a problémům defenzivní hry Evertonu oprávněně panují obavy. Obrana bude rozhodně klíčem k postupu do finále. Ve středu se do ní ještě nevrátí uzdravující kapitán Phil Jagielka. Nastoupí tedy čtyřka Coleman, Stones, Funes Mori a Baines. V bráně se objeví jako v poháru Joel Robles.

Vedle Barryho by se mohl postavit Muhamed Bešić, proti Spurs o víkendu hru oživil a přesně tento typ buldoka týmu chybí. Dříč, který dokáže strhnout i ostatní svým nasazením. Zodpovědný Cleverley ale na lavičku nepoputuje, to se spíše ze středu zálohy přesune na levé křídlo, kde nahradí Koného. Otázkou je post i pravého záložníka, Lennon, či Deulofeu?

Odveta se bude hrát za tři týdny v Manchesteru. V základní hrací době semifinále Ligového poháru neplatí pravidlo o vstřelených brankách na hřišti soupeře (jako v Lize mistrů), v platnost přichází až v prodloužení odvetného duelu, jestliže obě střetnutí dopadnou stejně – například dvě jakékoliv remízy.

Co: Everton FC – Manchester City FC, semifinále Ligového poháru, 1. Zápas
Kdy: 06. 01. od 21:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Bobby Madley