Manchester City – Everton 0:0

13/01/2016 0 Od Riči

Za cenný bod patří především dík dnes výtečnému Timu Howardovi. S Citizens si jinak Blues zahráli pěkný fotbal v prvním poločase a v tom druhém potom tuhým defenzivním výkonem ubránili výsledek. Podobná zkušenost se bude za 14 dní hodit.

Ještě minulý týden Roberto Martínez odmítal přesun Stonese na pravý kraj obrany, nicméně dnes tak přeci jenom učinil. Zda dřívější vyjádření bylo taktickou lží, či Španěl změnil názor, nechám na osobním posouzení každého z vás. Vedle Funese Mori (s čelenkou chránící stehy na hlavě) se tak do stoperské dvojice postavil kapitán Jagielka. Kraje záloh obsadili Deulofeu a překvapivě Osman, jinak sestava očekáváná včetně avizovaného Howardova návratu mezi tyče.

Utkání otevřela šance Kevina De Bruyneho, v 8. minutě si to namířil do vápna a střílel mimo. A podstatně nebezpečnější se ukázala akce ze 17. minuty, Navas našel dobrým centrem Yayu Tourého a hlavičku zhrzeného Afričana skvěle vytáhl Howard.

Vzápětí na druhé straně doběhl Lukakovu přetaženou přihrávku v úhlu Deulofeu a poprvé zaměstnal Harta. Pasáž nadějných příležitostí završil Sterling, rozhozenou obranu Toffees ale nepotrestal, pálil nad břevno.

Posledních 15 až 20 minut první půle patřilo hostům, převahu si zajistili dobrou kombinační hrou, která přinášela šance. Nejprve Lukaku po dlouhém pasu podržel míč a obránce na zádech, aby našel centrem Osmana, jehož skvělý křižný volej levou nohou jen těsně minul bránu! Tohle zapadnout do sítě, máme tu jasný gól roku. Belgičan se poté ukázal i v roli zakončovatele, ve sprinterském souboji byl rychlejší než Otamendi, bohužel svůj pokus ze strany nevměstnal do brány.

Do druhého poločasu vstoupili aktivněji hosté a k úvodní trefě neměl daleko Raheem Sterling, avšak na poslední chvíli se mu položil pod nohy Stones. Po hodině mače při kopu Agüera po rohovém kopu (příšerné bránění) Tim Howard už musel boxovat. Tlak Citizens se stupňoval, Everton se nedostával z vlastní poloviny. Sterling lehce vklouzl do pokutového území a Howard vyrážel nohou. Američan držel Merseysiders nad vodou, úspěšně vystoupil rovněž proti důraznému Agüerovi.

V 71. minutě se Martínez odhodlal ochromit aktivitu City dvojitým střídáním, Deulofeu a Osman ven, Koné a Pienaar na plac. Změna pomohla, tlak ustoupil a Everton si dokonce opět dokázal i vyměnit pár přihrávek. Nedostavilo se ani odpadnutí po fyzické stránce, jak tomu letos bývá zvykem.

A v samém závěru pomohl k bodu rozhodčí, když neodpískal penaltu po nešikovném skluzu Stonese na Sterlinga.

ŽK: 50. Muhamed Bešić
Manchester City: Joe Hart, Bacary Sagna, Martín Demichelis, Gaël Clichy, Nicolás Otamendi, Yaya Touré, Jesús Navas, Fernando, Kevin De Bruyne (74. David Silva), Raheem Sterling, Sergio Agüero
Everton FC: Tim Howard, Phil Jagielka, Leighton Baines, Muhamed Bešić, Ramiro Funes Mori, John Stones, Gareth Barry, Leon Osman (71. Steven Pienaar), Ross Barkley, Gerard Deulofeu (71. Arouna Koné), Romelu Lukaku
Rozhodčí: Roger East
Diváci: 53 796