Preview: Everton – West Bromwich Albion

13/02/2016 0 Od Riči

Poslední dva týdny Toffees válí, poslední tři soupeře pokaždé vyprovodili tříbrankovým debaklem. Jak dlouho vydrží momentální forma?

Ještě před zápasovými prognózami třeba zmínit stále reálněji vypadající převzetí klubu. Americké konsorcium v čele s Johnem Jayem Mooresem v posledních šesti týdnech diskutuje o možné koupi za částku £200m. Schůzky s představiteli Evertonu nelze popřít, třebaže oficiální prohlášení nebylo vydáno. Pouze Roberto Martínez se k celé situaci vyjádřil stylem „možná se něco děje, a když ano, buďte pokojní, čekají nás dobré časy“. Podle určitých zpráv by se mohl obchod zkompletovat do začátku března.

Moores v minulosti vlastnil baseballové San Diego Padres a byl považován za velmi dobrého předsedu. Od nových majitelů by se zcela jistě očekávala stavba nového stadionu. Moderní stadion by představoval další přírozený krok v růstu EFC.

Při pohledu na současné rozpoložení kádru naskakuje úsměv na tváři (stále však se sarkastickým úšklebem vzhledem k celému ročníku). Mužstvo konečně začíná plnit sezónní očekávání, musí se jen vytrvat. V otázce sestavy by nepřekvapila stejná základní sestava jako proti Stoke City a Newcastlu, ačkoliv to znamená kvalitní fotbalisty Bainese, Mirallase či Deulofeua pouze na lavičce náhradníků. Holt Oviedo a spol. své šance využili a podílejí se na celkové pohodě. I proto zmíněný Kostaričan prodloužil smlouvu o 3,5 roku do léta 2019.

Tim Howard a John Stones se uzdravují, i tak by jejich návrat do základu aktuálně nedával příliš smysl. Bolavý Momo Bešić si minimálně ještě týden počká, na druhou stranu Omar Niasse netrpělivě vyhlíží první minutky v modrém dresu.

West Brom v posledních pěti ligových kolech nevyhrál, přesto se třeba vyvarovat podcenění. Manažer Tony Pulis svým svěřencům ordinuje nepříjemný obranný fotbal, který těží ze standardních situací v defenzivě i ofenzivě. S podobnými styly Everton mívá problémy. Neradi bychom se dočkali podobného scénáře z loňského roku, kdy zoufalé dobývání branky Baggies korunoval zahozenou penaltou drzý Mirallas.

Tehdy k míči nepustil tradičního exekutora Bainese, o poločase byl stáhnut a jeho vztah s Martínezem se bez debat zhoršil. Minuty na hřišti už mu nenaskakují s bývalou pravidelností.

Tony Pulis mocně přemýšlí nad sestavou, ve středu si West Brom střihnul 120 minut úspěšné odvety FA Cupu, únava u hráčů nejde vyloučit. Zdravotní trable navíc trápí Dawsona, Evanse, Dorranse i Brunta, o jejich startech se rozhodne až v den výkopu. Čtrnáctému celku potom jistě chybí zranění McAuley, Morrison a McManaman.

Co: Everton FC – West Bromwich Albion FC, 26. kolo Premier League
Kdy: 13. 02. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Michael Oliver