Preview: Stoke City – Everton

06/02/2016 0 Od Riči

Poslední dvě výhry Toffees v poměru 3:0 navnadily na optimističtější časy, o průlom do horní ligové desítky se budou snažit na Britannia Stadium.

Souboj dvou zklamaných ze semifinále Ligového poháru nebo sousedů v tabulce (10. a 11. místo). I to jsou důvody, proč by oba týmy velmi rády připsaly tři body. V horší formě se ukazují Potters, navíc musí řešit trable se stopery. Ryan Shawcross, Geoff Cameron a Marc Wilson pobývají na marodce, Philipp Wollscheid si musí počkat až na předzápasový test, zda ho bolavé lýtko pustí do hry, a tak nedávno uzdravený Marc Muniesa zastává jediného plně zdravého středního obránce.

V posledním ligovém klání lepil díru v srdci defenzivy pravý bek Glen Johnson a do ideálu scházelo daleko. O tom vypovídá i třígólový debakl od jinak neproduktivního Manchesteru United. No, i když v tomto ohledu má jisté zkušenosti i Everton.

V lednu Stoke trhlo klubový rekord za přestup, za Gianelliho Imbulu vyplázlo £18,3m. Silovému středopolaři nechybí talent, na druhou stranu na podzim se nedokázal prosadit do základní sestavy Porta, kam přišel v létě z Francie. V sobotu mu manažer Mark Hughes dopřeje debut, zní z mnohých prognóz.

Zdravotní komplikace se týkají rovněž Toffees. Romelu Lukaku si odnesl bolavá záda z víkendu, naražení sice už odeznívá, nicméně jeho start v základní sestavě nelze považovat za jistý. Na hrot by se potom postavil Arouna Koné, který sice umí dobře podržet míč, jenže musí zlepšit zakončení. Proti Newcastlu si počínal až příliš zbrkle.

Omar Niasse porci 90 minut ještě nezvládne, ale mohl by naskočit na pár minut. Pouze se musí dořešit tahanice s vízem. Po třech zápasech se vrací Kevin Mirallas, nicméně nejspíše usedne na lavičku náhradníků vedle Gerarda Deulofeua. Aaron Lennon i Tom Cleverley se posledně předvedli v dobrém světle a v sestavě by se měli udržet. Kromě toho Cleverley patří k Martínezovým chráněncům.

Howard, Stones a Bešić jsou nadále zranění, a tak nelze očekávat další výrazné změny. Až na post levého obránce, Bryan Oviedo pravděpodobně přenechá lajnu Bainesovi.

Kvalitu domácích ofenzivních hračiček netřeba dvakrát zdůrazňovat, prosincová přestřelka na Goodison Parku budiž dostatečným varováním.

Co: Stoke City FC – Everton FC, 25. kolo Premier League
Kdy: 06. 02. 2016 od 16:00 SEČ
Kde: Britannia Stadium, Stoke-on-Trent (kapacita: 27 743)
Rozhodčí: Andre Marriner