Preview: Everton – Arsenal

17/03/2016 0 Od Riči

Domácí se trápí se v lize na Goodison Parku, hosté pro změnu prožívají hlubokou krizi, kde hledat favorita úvodního zápasu 31. kola?

Minulý víkend Toffees podali proti Chelsea perfektní defenzivní výkon, který korunoval dvěma brankami Romelu Lukaku. 23. či 24. dubna si tak zahrají semifinále FA Cupu ve Wembley, vyzvou lepšího z dvojice West Ham a Manchester United, jak určí odveta na Upton Parku.

Ještě jednou třeba vyzdvihnout skvělé poslední utkání a vůbec celkový projev týmu v letošních pohárech. Zákonitě se ale nabízí otázka, proč ligový projev na domácí půdě pokulhává. Jestliže problém vězí v nedostatku sebedůvěru, nyní nastal pravděpodobně nejlepší čas na prolomení nepříznivé bilance.

V sobotu si odpočine Gareth Barry, za vyloučení ho stihl trest na dva duely. V základní sestavě ho nahradí Muhamed Bešić. Kvůli disciplinárnímu prohřešku absentuje rovněž Kevin Mirallas a o využitelnosti Bryana Ovieda se ještě rozhodne. Kostaričan si zatrénuje s mužstvem až v pátek, po infekci v hrudníku navíc zhubl pár kilo, a proto lze předpokládat další start Leightona Bainese. Či se dočká překvapivého startu Brendan Galloway (ode dneška dvacetiletý, gratulujeme)? Ten po uzdravení dvou konkurentů na pozici levého obránce přestal hrát. Zajímavé, že ani nebyl poslán na hostování do nižší soutěže za účelem sbírání herní praxe.

Arsenal po polovině soutěže patřil k nejžhavějším kandidátům na zisk ligového titulu, jenže opět se mu nevyvedly měsíce únor a březen a rázem ztrácí na dvojici ligových lídrů z Leicesteru a Tottenhamu, dále vypadl z osmifinále Ligy mistrů (i když proti silné Barceloně se mu mnoho šancí nedávalo) a také skončil v FA Cupu. Cenný pohár poslední dva roky opanoval, avšak o víkendu překvapivě podlehl Watfordu na Emirates.

Z posledních sedmi soutěžních střetnutí Gunners prohráli hned pětkrát a zvítězili pouze jednou. Na druhou stranu nelze podceňovat výběr, v jehož středu působí Mesut Özil, autor 18 asistencí v aktuálním ročníku Premier League, nezničitelný Alexis Sánchez nebo Olivier Giroud, střelec pěti branek z posledních pěti soubojů proti Blues.

Arséna Wengera klasicky trápí početná marodka, kvůli zranění jsou ze hry Petr Čech, Aaron Ramsey, Alex Oxlade-Chamberlain, Mikel Arteta, Santiho Cazorla, Tomáš Rosický a Jack Wilshere.

V hledišti nezapomeňte vyhlížet naši vlajku fanklubu, Javor a Everton1878 budou přítomní v hledišti. COYB!

Co: Everton FC – Arsenal FC, 31. kolo Premier League
Kdy: 19. 03. 2016 od 13:45 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 40 157)
Rozhodčí: Mark Clattenburg