Everton – Arsenal 0:2

20/03/2016 0 Od Riči

A rychle zpátky na zem. Po organizovaném výkonu proti Chelsea jsme byli svědky otřesného představení. Nulové nasazení, nemohoucnost a špatná taktika – tak lze charakterizovat hru Blues.

Roberto Martínez se očekávaně nahradil vykartovaného Barryho Muhamedem Bešićem, jinou změnu základní sestava nepoznala.

V týdnu před střetnutím to vypadalo na znovu sebevědomé Toffees, nejen Romelu Lukaku prohlašoval do médií, že by tým měl patřit mezi první čtyřku v lize. Sám Belgičan se mimo jiné zasnil v rozhovoru i o Lize mistrů, čímž nepřímo naznačil letní odchod. A opravdu hned od první minuty utkání se Everton vydal na zteč, po rohovém kopu Seamus Coleman orazítkoval tyč z vnější strany… jenže dále nic moc.

Hosté reagovali Welbeckem, míč mu na poslední chvíli odpálil Bešić, následný odraz nakonec skončil až na tyči. Anglický hrot hraje po návratu ze zranění ve velké pohodě, v 7. minutě si Sánchez narazil s Özilem a přihrávkou uvolnil právě Welbecka, který blafákem obešel Roblese a pohodlně uklidil do prázdné brány – 0:1. Statická defenziva v čele s Funesem Morim a Bešićem by zasloužila velice důraznou domluvu.

Funes Mori posléze chyboval, přišel o balon v nebezpečné zóně, ale Iwobiho zakončení naštěstí postrádalo razanci a přesnost. Na druhé straně Bešić lehkou střelou protáhl Ospinu.

V 42. minutě Toffees prohráli souboj ve středu hřiště, následoval dlouhý pas na Alexe Iwobiho, jenže svůj běh zakončil houslemi Roblesovi – 0:2. Jednoduchá a efektivní akce, i protože opět pohořel Ramiro Funes Mori, když nezachytil náběh střelce branky.

O poločase manažer stáhl špatného Bešiće, Bosňan absolutně nestíhal s hbitými soupeři, často se pohyboval mimo svou pozici a kazil přihrávku. Rozhodně jeho nejhorší představení v modrém dresu. Na hřiště vyběhl John Stones, a tak se rozestavení změnilo na formaci se třemi stopery. Nicméně zlepšení se bohužel nedostavilo.

Everton dál tápal v útoku, přechodová fáze postrádala moment překvapení a přímočarost. Pokrytý a nevýrazný zůstal i Romelu Lukaku, jenž se připomněl pouze nebezpečným zajetím do Ospiny, po němž brankař Gunners zůstával otřesený na následující minuty. I kvůli tomu dezorientovaně vyběhl na rohový kop a Jagielka hlavičkoval nad břevno (smutno uznat asi v největší šanci domácích).

Arsenal hlídal dvougólové vedení, příliš se nepouštěl do ofenzivních akcí.  Evertonu uštědřil už letošní osmou ligovou prohru na Goodison Parku. Smutná bilance.

Branky: 7. Danny Welbeck, 42. Alex Iwobi
Everton FC: Joel Robles, Séamus Coleman, Phil Jagielka, Ramiro Funes Mori, Leighton Baines, James McCarthy, Muhamed Bešić (46. John Stones), Aaron Lennon, Ross Barkley (73. Gerard Deulofeu), Tom Cleverley, Romelu Lukaku
Arsenal FC: David Ospina, Héctor Bellerín, Gabriel Paulista, Laurent Koscielny, Nacho Monreal, Mohamed Elneny, Francis Coquelin, Mesut Özil (74. Kieran Gibbs), Alexis Sánchez, Alex Iwobi (86. Calum Chambers), Danny Welbeck (75. Olivier Giroud)
Rozhodčí: Mark Clattenburg
Diváci: 39 270