Everton vyhodil Martíneze

12/05/2016 0 Od Riči

Roberto Martínez s okamžitou platností končí v pozici manažera Toffees, na Goodison Parku strávil tři roky.

Farhad Moshiri, od zimy nový hlavní akcionář Evertonu s podílem 49,9%, se po čtvrteční ranní schůzce představenstva rozhodl propustit Martíneze, přičemž okamžitě zahájil hledání nástupce.

Do posledního kola letošní sezóny proti Norwichi City povede mužstvo David Unsworth, hlavní kouč výběru U21, a matador Joe Royle. Moshiri s vyhazovem nečekal až na příští týden, důvodem byl i silný hlas fanoušků, kteří chystali velké protesty na nedělní závěrečné utkání na Goodison Parku a dnešní výroční klubová ocenění v St. George’s Hall (ta byla také odložena).

Zprávu o vyhazovu přinesla média na Ostrovech už po obědě, oficiální potvrzení o Martínezově odchodu bylo zveřejněno až po pár hodinách, kdy se představitelé Evertonu a Španělovi zástupci dohodli na výši odstupného.

42 let starý manažer měl smlouvu ještě na tři roky, jelikož po prvním roce v klubu podepsal nový lukrativní kontrakt. Ročně si přišel na částku £3m, zároveň nelze zapomínat ani početný realizační tým, který si Bob přetáhl z přechozího angažmá ve Wiganu Athletic: Graeme Jones – asistent manažera, Dennis Lawrence – trenér, Iñaki Bergara – trenér brankařů a Kevin Reeves – šéf skautů.

Toffees se momentálně nacházejí v příšerné formě, na hřišti vypadají jako banda otrávených školáků, Martínez dávno ztratil podporu Evertonians, a tak Moshiri musel jednat. Trpělivost mu došla po včerejší prohře 0:3 na půdě Sunderlandu, která zapadá do nelichotivé bilance z posledních deseti střetnutí, v nichž se vyhrálo pouze jednou. Aktuální 12. příčka, daleko od bojů o evropské poháry, je hlavně příčinou chabé domácí formy. Pouze pět ligových vítězství z Goodison Parku za celý ročník představuje nejhorší bilanci od roku 1981, kdy byl zaveden tříbodový systém.

Při příchodu na Merseyside Roberto Martínez sliboval kvalifikaci do Ligy mistrů. Skoro se mu to podařilo hned na první pokus, sezóna 2013/14 přinesla nádherné okamžiky a boj o 4. místo. Konečné umístění o příčku níže se 72 nikdo nebral jako prohru, nýbrž velký příslib do budoucna. Avšak následujících 12 měsíců bylo zklamáním – propad na 11. místo s 47 body nelze jinak popsat. A letos úpadek pokračoval, z Blues se stává celek z dolní poloviny tabulky.

Martínez totiž tvrdohlavě ordinoval taktiku a přípravu, která nenesla známky progresu. Nelogicky odmítal ustoupit ze své cesty, a tak si balí věci. Kromě páté příčky slavil rovněž postup do osmifinále Evropské ligy a čerstvá semifinále v Ligovém poháru a FA Cupu

Mezi hlavními kandidáty na uvolnění post aktuálně vyčnívá Frank de Boer. Holanďan dnes opustil Ajax, jemuž o víkendu vlastní vinou protekl nizozemský titul mezi prsty a musí skousávat obhajobu rivala z PSV. Guido Albers, de Boerův agent, se nedávno nechal slyšet, že by jeho klient “rád převzal mužstvo jako Everton“.